Земеделските министри ще обсъдят биологичното производство и реформите на ОСП на 26-27 май

ЕС, БрюкселС политически дебат относно пакета от реформи на новата ОСП утре, 26 май, ще започне в Брюксел двудневната среща на земеделските министри в ЕС.

Заседанието на Европейския съвет ще бъде председателствано от португалските представители – министърът на земеделието Мария до Сеу Антунеш и на „Морско дело“ Рикардо Серрао Сантош и от Руи Мартиньо, държавен секретар на Португалия за Земеделие и развитие на селските райони.

След дебата за ОСП министрите ще обменят мнения по две проучвания, изготвени от Европейската комисия по искане на Съвета: за производството и маркетинга на растителен репродуктивен материал и за новите геномни техники.

Министрите ще получат информация за състоянието на риболовните отношения между ЕС и Обединеното кралство и преговорите със СТО относно субсидиите за риболов.

Вечерта министрите трябва да одобрят заключенията на Съвета относно приоритетите на ЕС за срещата на върха на ООН за хранителните системи (UNFSS). След това се очаква министрите да се върнат на сутрешната дискусия за пакета от реформи на ОСП.

Заседанието на Съвета ще бъде възобновено в четвъртък, 27 май, от 10.00 ч., когато ще продължи разискването за новата ОСП. Следобед министрите ще разменят мнения по План за действие на Европейската комисия за развитие на биологичното производство в ЕС.

Информация ще бъде предоставена и от делегациите относно възможностите и предизвикателствата за земеделските производители при прилагане на стратегията „От фермата до трапезата“ и необходимостта от подпомагане на селскостопанските сектори, засегнати от скорошните мразове.

В следобеда на втория ден ще се проведе пресконференция за Плана за действие на биологичното земеделие на ЕК с участието на Руи Мартиньо и Стела Кириакидес –европейски комисар по здравеопазването и безопасност на храните. Заседанието на Съвета ще завърши с заключителна пресконференция, водена от Януш
Войчеховски, европейски комисар по земеделието, и Мария до Сеу Антунеш.

Leave a Comment