Известен ТВ водещ стана фермер и възкликна: Колко е сложно и трудно!

„Всеки път, когато се опитвах да направя нещо, имаше наредба, която да ми казва да спра да го правя“, споделя в 8-сериен филм за британското земеделие водещият на Топ Гиър Джереми Кларксън 

Джеръми Кларксън

Водещият на шоуто „Топ Гиър“ Джереми Кларксън е собственик на ферма в Оксфордшир, Великобритания, с площ 1000 акра (малко над 4000 дка) от 2008 г., но през 2019 г. обяви, че ще започне да се занимава сам. Година след като застана начело на фермата, той реши да направи 8-сериен документален филм за реалното земеделие. Той ще започне да се излъчва от 11 юни в Amazon Prime.

Филмът проследява Кларксън през първата му година, докато той се бори с ежедневните предизвикателства на земеделието на фона на неочаквана пандемия и някои от най-лошите земеделски климатични условия от десетилетия.

„Фермата на Кларксън“ е филм за типично стопанство с пшеница, ечемик и маслодайна рапица в ротация, но също така зрителите могат да наблюдават как Джереми отглежда стадо овце и изгражда собствен магазин за фермерски продукти.

Въпреки че шоуто е шумно и остроумно в добре познатия стил на Кларксън, то успешно осветява ежедневните предизвикателства, пред които са изправени съвременните фермери, разказва farminguk.com.

Кларксън обяснява, че иска да представи фермерството в Обединеното кралство в различна светлина.

„Мисля, че някои от фермерите наоколо се тревожеха, че шоуто ще осмива селското стопанство, което абсолютно не е така – това е любовно писмо към британското земеделие“, каза той.

„Беше ми писнало от телевизията, показваща земеделието само като някой, който храни с бутилка агне в уютен обор, или като масивно интензивно занимание на другия край на света.

„Това, което искахме да направим, беше да покажем какво всъщност е земеделието в една обикновена ферма.“

Кларксън казва, че е останал изумен от това колко трудно е земеделието всъщност: „Отначало си мислех, че поставяте семена в земята, времето се случва добро и храната расте, но това просто не е вярно, това е много, много сложен бизнес .

„Не знам нито една професия, която да изисква от вас да сте толкова многоспособни. Трябва да разбирате почвата, времето и науката. Трябва да сте механик, акушерка, агроном и гадател за валежите. Трябва да сте и комарджия. “

Докато се мъчи да се обучи в многото умения, необходими за управлението на фермата, Джереми набира шепа опитни помощници, включително местния момък Калеб Купър и работникът Чарли, които играят основна роля във филма.

Той разказва, че не би могъл да управлява фермата си без местната фермерска общност: „Фермерите тук са много полезни“.

„Винаги, когато трябваше да взема назаем нещо или да направя друго, те бяха там.“

В първия епизод от поредицата се вижда неуспешна реколта от маслодайна рапица, която е била унищожена от бръмбар.

Джеръми казва: „Не бих могъл да избера по-лоша година, за да започна да се занимавам със земеделие, имахме пет отделни метеорологични рекорда, така че беше особено трудно.“

Той продължава: „Бях шокиран и от правителствените разпоредби. Има толкова много документи, а те са толкова специфични. Всеки път, когато се опитвах да направя нещо, имаше държавна наредба, която да ми казва да спра да го правя. “

Джеръми Кларксън

Докато фермата му е в традиционна обработваема среда, Джереми решава да се насочи към овцевъдството, защото, както той си е казал, „Колко трудно може да бъде?“. Той обаче бързо откри, че това далеч не е просто.

„В овцевъдството няма пари, това е брутално съществуване. Трябва да платите на някого 1,45 британски лири, за да подстрижете овца, но руното струва само 30 пенса.

„Как можете да управлявате бизнес, при който губите 1,15 лири за всяка овца, която стрижете?“ – попита Кларксън.

Шоуто се опитва да документира реалността на овцевъдството: „Всички сме виждали Кейт Хъмбъл в приятна конюшня, с прясна слама и агне, но не мисля, че много от нас, включително и аз, имаме идея как храната им стига до масата.

„Не исках да скрия от камерата овцете, които са кастрирани, нито начина по който се убиват, нито отвратителността от това – защото така се правят агнешките котлети“.

По-късно в поредицата Джереми изгражда и стартира фермерски магазин, за да продава собствена продукция, която предлага. Той каза, че магазинът е постигнал истински успех.

„Изглежда, че хората харесват млякото и яйцата и е добре местните фермери да продават продукция, без да минават през посредник или супермаркет.

„Една жена прави колбаси с месо и шотландски яйца, така че сега има къде да ги продаде, страхотно е! Това е хубав малък бизнес и сега дори имаме онлайн магазин.“

По средата на първата си година във фермата Джереми е поразен от неочакваното предизвикателство на пандемията от коронавирус, но той каза, че първите шест седмици на блокиране всъщност се оказват едни от най-щастливите, които е имал през целия си живот.

„От лична гледна точка имах голям късмет с моето положение в сравнение с много други през този период.

„Не бяхме заседнали в малък апартамент, вместо това успях да се занимавам с цяла ферма и да върша всички необходими работи“, обясни той.

„Обикновено за нещо като агненето щяхме да имаме хора, които да помагат – защото не знам как да израждам овца – но поради Ковид не можехме да имаме никого. И така, трябваше да го правя цяла нощ и …  нямам представа какво съм правил. “

Въпреки че поредицата е завършена, Джереми казва, че планира да продължи участието си във фермата.

„Продължавам с него, защото ми харесва. Тази година се занимавах много с култивиране, макар че леко се отдръпнах от овцете.

„Сега имаме свине и поставяме полиетиленови тунели, за да отглеждаме люти чушки и домати за магазина. Все още съм много ангажиран всеки ден.“

Leave a Comment