„Ден на фермера“ в ИРГР Садово: 2021 г. ще е на високите добиви от житни!

Бяха представени и двата най-нови сорта пшеница – „Надита“ в група „В“ и „Сашец“ в група „А“
Иван Алексиев смята, че климатичните фактори през 2021 г. са се съчетали изключително благоприятно за зърнопроизводството

Иван Алексиев смята, че климатичните фактори през 2021 г. са се съчетали изключително благоприятно за зърнопроизводството

„2021 г. е една от най-подходящите години за формиране на високи добиви! Само през април в нашето полето отчетохме 70 литра дъжд на квадратен метър“.

С тези думи на гл. ас. Иван Алексиев започна представянето на новите и познати сортове пшеница и други житни култури в „Деня на фермера“, организиран от Института по растителни генетични ресурси (ИРГР) „Константин Малков“ в Садово.

Иван Алексиев посочи, че предпоставките за отлични добиви са правилното хранене – като дози и в точния момент, на растенията, влагата и по-ниските пролетни температури. И, разбира се, подходящият избор на сорт!

Традиционното събитие събра днес учени, фермери и гости, сред които председателят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов, ректорът и зам.-ректорът на Аграрен университет Пловдив проф. Христина Янчева и проф. Владислав Попов, зам.-министърът на земеделието Георги Събев.

Гл. ас. Благой Андонов запозна гостите с най-известния сорт – стандарт на института – „Садово 1“, от който миналата година зърнопроизводители от региона са получили добиви от 820 кг/дка. Реколтата от стандарта в група „А“ – „Победа“ – най-студоустойчивият и най-високият сорт на института, всяка година се изкупува от мелница в Разград, която подобрява с него брашната си.

„Мургавец“ се предпочита от ловни стопанства, тъй като зърното се пази от осилите на сорта, които отблъскват дивеча.

Най-новият сорт „Сашец“ е от най-ценната група „А“. Той е създаден от колектив с участието на доц. Златина Ур и по думите й е кръстен на „едно прекрасно дете“. Работата по този сорт е започнала в Института по полски култури в град Чирпан, където първоначално е работила доц. Ур. Сортът „Сашец“ е регистриран в ИАСАС през 2020 г.

Добивът на мокър глутен е в границите на 28,48% до 35,5%.

Прочети още: Български учени създадоха високодобивна пшеница от най-висок клас – САШЕЦ
Доц. Златина Ур

Доц. Златина Ур

Доц. Златина Ур отбеляза, че добивът от „Сашец“ е по-висок от стандарта, но така или иначе, съществува обратна корелация между количество и качество на зърното.

Сорт „Надита“ е от група В““. Той е регистриран през 2019 г. Единият от родители му е сортът „Момчил“, който е особено харесван от турските зърнопроизводители. „Надита“ притежава средна устойчивост на болести, а най-добрият добив от него – около 1000 кг, е измерен в Северна България.

В опитните парцели на ИРГР гостите видяха и посева с твърдата пшеница „Деница“ – сорт, който при масово производство дава 500-550 кг от декар, двуредовия ечемик „Поток“, подходящ и за пивоварната индустрия, тритикале „Рожен“, ръж от сорта „Милениум“ с добив 700-800 кг/дка, овес.

Иван Алексиев пое пълната вина за някои от полегналите посеви. Причина за полягането са импровизациите на неопитен механизатор, който е увеличил посевните норми – нещо, което се доказва от изправените растения в масовите полета.

Дори и на децата им стана интересно

Дори и на децата им стана интересно

 

 

 

 

 

Leave a Comment