Управителят на пловдивския клон на „Напоителни системи“ отказа на министъра да преведе пари за заплати

Зам.-министър Явор Гечев съобщи във „Вила Юстина“, че е изготвен нов Закон за кооперирането
Христо Бозуков при лозето на "Вила Юстина"

Христо Бозуков при лозето на „Вила Юстина“

България ще внесе предложение за домакинство на повече форуми, свързани с лозаро-винарството в нашия регион. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, при посещението си във винарска изба „Вила Юстина“ в село Устина, община Родопи. Той поясни, че още в понеделник (12 юли 2021г.), изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев ще внесе предложение за това в рамките на Генералната асамблея на Международната организация по лозата и виното в гр. Париж, Франция.

Инициативата е подкрепена от държавите от Балканския полуостров и от Черноморския регион.

При одобрение на кандидатурата, най-добрите експерти от целия свят ще пристигнат у нас и те ще бъдат в полза на всички, заети в сектор „Вино“. Това са хората, които налагат световните тенденции в сектора и потреблението, каза още министърът. Освен това подобна инициатива ще има

положителен принос към имиджа на България като винопроизводител.

Ще спомогне и за засилване на икономическото сътрудничество на България с останалите държави, в областта на лозаро-винарския сектор

Министър Бозуков допълни, че страната ни към момента има регистрирани 54 вина със защитени наименования на европейско ниво. „Всички сме обединени от целта българските продукти да се утвърждават на пазара, да се подобри тяхната конкурентоспособност и да се осигури достъп до нови пазари, на които те да заемат достойно място“, изтъкна още той.

Земеделският министър съобщи, че в подкрепа на сектора в края на месец юли се предвижда да бъдат отворени два приема по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“. Той поясни, че единият прием ще бъде за  предоставяне на финансова помощ, предвиждаща авансово плащане до 15 октомври 2021 г. и приключване на дейност през финансовата 2022 г. Другият е за предоставяне на средства през следващите две финансови години 2022-2023. Общият бюджет на двете мерки е близо 56 милиона лева.

По време на събитието заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев обяви, че след проведени срещи с бранша е изготвен изцяло нов Закон за кооперирането по френски модел.

„В него ще има отделна част с възможности за фермерско коопериране, включително и обща преработка и обща търговия с вина“, поясни той. Явор Гечев каза още, че освен това е започнало преструктурирането и изграждането на

цялостна нова мярка – съвременен гаранционен фонд по отношение на малките и средните лозари.

„Това на практика дава друг тип възможности по отношение на подкрепата, включително застраховането на минималния доход и на практика друг тип сътрудничество в сектора“,  уточни заместник-министър Гечев.

Пред журналисти министър Бозуков коментира, че

държавата е намерила начин да осигури заплатите на служителите на „Напоителни системи“ ЕАД.

Към момента са изплатени възнагражденията в клоновете на дружеството.

В новия цех за бутилиране на винарската изба

В новия цех за бутилиране на винарската изба

„Единствено в Клон „Струма-Места“ заплатите са изплатени само на 60 %.

В централното управление на дружеството не са изплатени заплатите,  там трябва да се осигурят 160 хил. лв. Това много лесно може да стане, ако от клона в Пловдив бъдат предоставени тези средства. Местният управител (Петко Димов – б.р.) обаче отказва да преведе сумата“, каза още проф. Бозуков. Земеделският министър определи действията като саботаж, като подчерта, че същият безпроблемно е превел над 1 млн. лв. без съгласуване с новото ръководство на „Напоителни системи“ ЕАД.

Министър Бозуков разгледа избата за производство на естествено пенливо вино във „Вила Юстина“. Той посети и фермата за отглеждане на южноафриканската месодайна порода кози „Боер”. Стопанството е с най-голямото стадо в Европа и първото в България, в което се отглежда породата. Фермата е създадена през 2016 г. по мярка 4.1 на Програмата за развитие на селските райони, а продукцията й се реализира на няколко континента.

Министър Бозуков посети борсата в село Първенец по-рано днес. Той разговаря със земеделски производители и проведе работна среща с ръководството на тържището.

Leave a Comment