304 розопроизводители получиха подпомагане, за останалите над 2000 – нищо

маслодайни розиДържавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе компенсации в размер на 868 054 лв. на 304 розопроизводители за щетите, които коронакризата нанесе на бранша. Изплатената финансова подкрепа е по нотифицираната схема „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“.

Субсидиите, които земеделските стопани получиха, са в размер до 100 лева на декар. Те се предоставят под формата на преки безвъзмездни плащания. Предназначена е за покриване на част от разходите, направени при отглеждане на маслодайна роза от видовете Дамасцена и Алба, до периода на прибиране на реколтата през 2021 г. Държавната помощ има за цел да подкрепи икономически стопаните след срива в търсенето на розов цвят, вследствие на коронакризата.

Подпомагане получиха регистрирани земеделски стопани, микро-, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през тази година. Допустими за финансиране са и производители, които имат подписан договор с розоварните, но нямат изкупени количества маслодайна роза. Кандидатите трябва да имат още и актуална регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза.

В същото време над 2000 регистрирани по Закона за маслодайната роза останаха извън извънредната държавна помощ за ограничаване на щетите от Ковид-19. Бюджетът на помощта е 72 млн. лв., които ще се разпределят към стопаните на едри и дребни преживни животни и производителите на плодове и зеленчуци.

Повечето розопроизводители с подписани договори с дестилерии и изкупен под себестойност розов цвят не успяха да се възползват и от държавната помощ de minimis за преработватели. За да получат по 0,30 лв. на килограм изкупен цвят, изкупната цена на розопреработвателите трябваше да не е по-ниска от 2 лв./кг и по време на кампанията преработката да е поне 70% от миналогодишните обеми. През септември от ДФ „Земеделие“ съобщиха, че едва 7 розопреработватели са отговорили на условията и са им изплатени 444 339 лв. при определен бюджет от 3 млн. лв.

Leave a Comment