40 държави се ангажираха да откажат въглищата. За петрола и газа никой не говори

въглищаНад 40 държави се ангажират да се откажат от въглищата в обещанията, поети на срещата на върха COP26 за климата в Глазгоу, Шотландия.

Основните страни, използващи въглища, включително Полша, Виетнам и Чили, са сред тези, които поемат ангажимента. Правителството на България също обяви наскоро, че ще затвори въглищните мини през 2036 г. или скоро след това.

Но някои от най-големите зависими от въглищата страни в света, включително Австралия, Индия, Китай и САЩ, не се подписаха под обещанието, отбелязва Би Би Си.

Въглищата са с най-голям принос за изменението на климата.

Подписалите споразумението се ангажираха да прекратят всички инвестиции в ново производство на въглища в страната и в чужбина.

Те също така се споразумяха постепенно да премахнат въглищната енергия през 30-те години за големите икономики и през 2040-те за по-бедните страни.

Десетки организации също подписаха обещанието, като няколко големи банки се съгласиха да спрат финансирането на въгледобивната индустрия.

Някои политици, присъстващи на срещата, казват, че има „явни пропуски“ от Китай и други големи производители на емисии, които не са се ангажирали да спрат увеличаването на използването на въглища в страната.

Те отбелязват също така, че темата за постепенното спиране на петрола и газа остава затворена.

Въпреки че е постигнат напредък в намаляването на използването на въглища в световен мащаб, през 2019 г. те все още произвеждат около 37% от електроенергията в света.

Страни като Южна Африка, Полша и Индия ще се нуждаят от големи инвестиции, за да направят своите енергийни сектори по-чисти.

Leave a Comment