Из тефтера на Златанов: 2 юни. Аз – две заплати;… на Левски: За мен ябълки – 1 грош

Велислава Дърева сравнява записките на Апостола с нашето време

Велислава ДъреваЗа Велислава Дърева най-впечатляващото в разгласения вчера личен тефтер на Филип Златанов, бивш шеф на Комисията за конфликт на интереси, бил следният текст: „2 юни. Аз – две заплати, другите – заплата и половина.“ „А какво имаме в тефтера на Апостола“, попита тя тази вечер по БНТ. Беше дошла в студиото с копие от историческите записки на Васил Левски. „Имаме любими песни на Левски, „На прощаване“ и някои сметки.“ Сред сметките тя изброи – „За коня – 12 гроша, за подкови – 12 гроша, за ризи на Димитър – 10 гроша … за мен ябълки – 1 грош, маслини – 1 грош“.

Пловдивчанката Дърева – журналист, писател (автор е на „Литургия за Васил Левски“) и бивш депутат от БСП поясни, че Апостолът е държал парите на Революционния комитет – 50 000 гроша. Бил е изчислил, че с тях могат да се закупят 90 пушки без партрони и 60 – със.

Според нея Левски е българската мярка за всяко нещо. „Много страшна е тази мярка! Много голяма е“, възкликна Дърева и веднага цитира Писанието, което казва, че с каквато мярка мерим, с такава ще ни се отмери.

Според нея досега, през 24-те години преход, не е имало политик, на когото Левски би доверил народните работи.

Велислава Дърева сподели, че преди 35 дни е смятала, че най-после реката на времето ще тръгне напред. Но с назначението на Пеевски, разбрала, че сме се върнали с 24 години назад. И отново припомни 54-та страница от тефтера, на която пише „Народе????“ „Той ни пита“, възкликна тя. „Но ние не знаем онговора, защото не знаем въпроса.“

Leave a Comment