Грета Тунберг – момичето, което вече над 3 години се бори за Земята, става днес на 19

Грета ТунбергНай-известният млад лидер в света – Грета Тунберг, днес става на 19 години.

От август 2018 г. досега, шведското момиче успя да запали милиони по света с нетърпимостта си към бездействието на политиците по отношение на климатичните промени. Тя все иска повече и повече от тях. Осмива ги в речите си, че всичко, което правят е едно непрестанно „бла-бла-бла“ (Глазгоу 2021 г.) и ги предупреждава, че винаги ще бъде на световните им форуми, за да разнищи дантелите в речите им и да покаже нищо правенето на световните водачи.

Откъде идва войнствената непримиримост на Грета?

Тя сама съобщава, че е диагностицирана с психично заболявания от аутистичния спектор –  синдрома на Аспергер, с Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, което предизвиква импулсивно поведение и с Обсесивно-компулсивното разстройство, свързано с тревожност и натрапчиви мисли. Но посочените заболявания не са аргумент, че Грета пресилва нещата. Тя, за разлика от повечето хора, не забравя за опасностите и не спира да алармира, че те не са изчезнали. Просто помни и не спира да припомня на останалите в опитите да ги накара и те да се тревожат преди да стане късно.

Ужасът за бъдещето на Земята се е появил, след като в училище Грета изгледала документален филм за замърсяването в Световния океан.

Оттам нататък, изучавайки все повече данни за човешкото влияние върху климата и природата, Грета Тунберг решава да се посвети на каузата за спасяването на Земята.

Протестът за климата на учениците в Рим на 27 септември 2019 г.

Протестът за климата на учениците в Рим на 27 септември 2019 г.

Още през лятото на 2018 г., когато е в девети клас, тя започва „Училищна стачка за климата“, като седи всеки ден пред шведския парламент с искане да правителството да вземе решения за намаляване на въглеродния отпечатък. По-късно Грета ограничава стачките си само през петъците – сама или с други ученици. И това не е защото не обича да учи. Напротив, тя има изключителни способности на паметта и е в състояние да запомни цялата Менделеева таблица за един ден и всички столици в света, също само за ден.

В семейството на Тунберг също настъпват промени. Грета настоява родителите ѝ да станат вегани и да се откажат да имат още деца, освен двете с по-малката ѝ сестра Беата.

С пълната подкрепа от съмишлениците в семейството, младата шведка провежда множество демонстрации, особено в Европа. Учениците безусловно я харесват и подкрепят. Навсякъде, където пътува, Грета ползва транспорт, който не замърсява околната среда.

Тя бе номинирана за Нобеловата награда за мир през 2019, 2020 и 2021 г., но не я получи, тъй като според комисията това отличие е непосилно за крехката ѝ възраст. В замяна на Нобела, Грета спечели през 2019 г. наградата за почтен начин на живот (Right Livelihood Award), известна и като Алтернативна Нобелова награда.

 

 

 

Leave a Comment