Иван Иванов: Всяка вечер решавам казуси в министерството до 9-10 часа

Иван Иванов
През 2009 г. служителите в земеделското министерство бяха 300, сега са 650

„През 2008-2009 г. в централната сграда на Министерството на земеделието е имало 300 служители, а сега са 650″.

Такъв пример даде аграрният министър Иван Иванов по темата за съкращенията във ведомството, които предстоят. Иванов обясни пред бТВ, че няма да се съкращава, за да се спази определен процент на редукция на администрацията. Това ще стане след като се направи функционален анализ, който да покаже може ли да се оптимизират структурите в министерството.

Министърът заяви още, че в момента се изработва националният бюджет за 2022 г. „Миналата година министерството е разполагало с 243 млн. лв., сега ще поискаме от финансовия министър повече“, каза Иванов, като обясни, че допълнителните средства са необходими, за да се посрещнат повишените енергийни разходи.

Той предупреди, че много скоро ръководството на „Напоителни системи“ ще бъде сменено. Търси се добър мениджмънт, „който да изправи дружеството на крака“. Министърът припомни, че държавната фирма има 40 млн. лв. дългове. Изправена е пред опасността да връща 107 млн. лв. , получени по подмярка 4.3 от ПРСР, заради неправилно проведени процедури по избор на изпълнители на ремонтите на водни съоръжения. Освен това синдикатите настояват за увеличаване на заплатите в дружеството. Там един инженер е с възнаграждение от 600 лева, каза Иванов.

„Всяка вечер седим в министерството до 9-10 часа вечерта да решаваме казуси“, посочи още министърът. В началото на интервюто, той каза, че не вижда нищо нередно в това, че без да има земеделско образование и други директни връзки със селското стопанство, е станал министър именно на това ведомство. В подкрепа на това изброи познати имена от след Освобождението като Петко Каравелов, Драган Цанков, Богдан Филов и други, които са били земеделски министри.

 

Leave a Comment