БАСЗЗ виждат пустеещи земи, ако таванът на плащанията падне под 100 000 евро

Стайко Стайков

Стайко Стайков

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) е категорична, че таваните на плащанията не трябва да падат под посочените в коалиционното споразумение 100 000 евро. „Трябва да се преборим те да останат“, заяви пред БНР председателят на асоциацията Стайко Стайков, който вероятно се опасява, че лявото управление на аграрното министерство може да поиска по-ниски максимални суми.

Според Стайко Стайков при сценарий, в който допълнително се орязват възможните субсидии, големите земеделци ще намалят площите, за да оптимизират разходите си. Освободените земи обаче няма да преминат за стопанисване към по-малките земеделци, тъй като те са наясно с мащабите, които могат да управляват. Затова, според председателя, в страната има 7-8 милиона декара, в които никой не инвестира.

Увеличаването на размера на стопанствата е ограничено от липсата на работна ръка, каза той, като даде пример със Странджа-Сакар и Северозападна България. Намалявайки допълнително тавана на плащанията, може да се окаже, че България ще връща средства на Брюксел, което не бива да се допуска, според Стайко Стайков.

Като цяло председателят на БАСЗЗ е убеден, че програмният период 2023-2027 г. ще е най-добрият за селското ни стопанство, тъй като страната ще разполага с достатъчно средства, за да реши аграрните проблеми. Най-важните сред тях са защитата от градушки и напояването.

 

Leave a Comment