Симеон Караколев: Държавната помощ за овце и кози е прах в очите

Симеон Караколев

Симеон Караколев

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев заяви, че държавната помощ към овцевъди и козевъди, определена на последния Управителен съвет на ДФ „Земеделие“, е „прах в очите“.

Припомняме, че на 3 февруари 2022 г., четвъртък, УС на фонда реши да подпомогне с de minimis стопаните на преживни животни, като за овцевъди и козевъди обяви ставка от 11 лева за овце и кози-майки от планински райони и които не са под селекционен контрол, и 16 лева за първите 200 животни под селекция.  УС реши ставката за селектираните дребни преживни, когато стадото е над 200 животни, да бъде 11 лева.

Въпросните 11 лева за овца/коза стигат да се закупи бала и половина люцерна, каза Караколев пред БНР. Той добави, че браншовата организация се е надявала на де минимис в размер на 30-40 лева на животно заради поскъпналия концентриран фураж и високата като цяло инфлация, която е оскъпила всички консумативи.

Председателят на НОКА каза, че при толкова ниски ставки не може да се види ефектът от диференцираните ставки, а дори напротив – в момента те обезсърчават животновъдите с по над 200 овце и кози. Той допълни, че „всички все още очакват адекватна намеса на държавата“ в кризисната ситуация.

Припомняме, че УС на ДФЗ обяви в четвъртък de minimis за оранжерийни производители с бюджет 3,5 млн. лв.;

de minimis от 24 млн. лв. за едри и дребни преживни животни;

увеличи ставката за държавната помощ за зимни пръскания при трайна насаждения с 20%;

изобщо не промени бюджетите за хуманно отношение в свиневъдни и птицевъдни предприятия (те останаха по 35 млн. лв.), но ги одобри за 2022 г.

Както вече съобщихме, 5 браншови организации от сектор Плодове изразиха разочарование от увеличените с 20% ставки на помощта за зимни пръскания, като изпратиха становище до МЗ с искане размерът на подпомагането да се увеличи с поне 50% заради поскъпването във всички сфери на производството.

 

Leave a Comment