Куп условия пред малки фермери, за да получат субсидии, ако намалят торове и РЗ

Освен цялата обемна документация, която стопаните трябва да водят 5 години, е необходим агрохимически анализ на почвата и анализи за остатъци от пестициди и нитрати в продукцията

фермерски пазар ПловдивЗа да получат финансиране по ПРСР от следващия програмен период, малките и средни фермери, които решат да прилагат условието за намаляване на употребата на продукти за растителна защита и на торове, ще се изправят пред куп условия. Някои от тях изискват стриктна бумащина, а други са свързани с допълнителни разходи. Все още не се знае какво ще е подпомагането по тази компенсаторна мярка, дали ще е по-малко от извършените разходи и дали въобще ще си струва усилието.

Мярката е заложена в проекта на Стратегическия план със заглавието: Насърчаване намалението на употребата на продуктите за растителна защита и торове през контрол в краен продукт.

Чрез нея се подпомагат производители на зеленчуци, плодове и десертни лозя, чиито стопанства с площ от 3 до 100 декара, като в това число не влизат биологичните или в преход към биологични стопанства.

Списъкът със земеделските култури ще се утвърди в националното законодателство.

Дейностите трябва да се извършват върху едни и същи площи за периода на ангажимента за трайни насаждения и многогодишни култури.

Дейностите за едногодишни култури се извършват върху едни и същи по размер площи, в които могат да са включени и площите за сеитбооборот. Площите за сеитбооборотните култури обаче не се подпомагат и не могат да превишават площите на културите, които се подпомагат.

Земеделският стопанин е длъжен

да разработи 5-годишен план за управление на използваните площи

от плодове, зеленчуци и десертни лоза, който включва план за сеитбооборот; схема за балансирано наторяване, изготвена въз основа на резултати от агрохимически анализ на почвата, извършен в акредитирана лаборатория; календарен план по месеци за наблюдение на икономически важните вредители по културите.

Бенефициерът

не може в никакъв случай да употребява тотални хербициди

в овощни градини или десертни лозя. той трябва да премахва плевелите по механичен начин.

Разрешава се прилагането на селективни средства за защита от вредители и такива, които щадят пчелите.

Земеделският стопанин или кооперативна структура, в която участва, или организация на производители, в която участва, предлага продукцията (от пресни плодове, зеленчуци и десертни лозя), както следва:

1. Произведената продукция се реализира като пресни плодове, зеленчуци и десертни лозя на местен пазар – стоково тържище или пазар на производители, по реда и условията на Закона за стоковата борса.

2. Произведената продукция следва да бъдат реализирани до 3 дни

от неговото добиване от стопанството.

3. Продажбата се извършва след

извършване на анализ на остатъци от пестициди и нитрати

в плодове и зеленчуци, като стойностите следва да бъдат под максимално ниво на остатък. Лабораторният анализ за остатъци от пестициди и нитратно съдържание се извършва до един ден от добиването на продукцията от стопанството и преди реализация й. Пробите следва да потвърждават намаление с поне 10 % от законово установените лимити от максимални установени стойности (MRL).

Не могат да се подпомагат продукти, които не са отглеждани пряко върху почва.

Освен това малкият или среден фермер трябва да води документация и отчетност по образци, утвърдени в националното законодателство, които позволяват

да се проследят продавача, произхода, вида и количеството на закупените продукти за растителна защита, биоагенти, торове

и други материали, използвани при производството; купувачът, видът, сорта, количеството и направлението на продадените растения и растителни продукти, удостоверени с копия на платежни документи.

Документацията трябва да се съхранява в периода на ангажимента.

След прибиране на реколтата производителят следва да предостави на Разплащателна агенция обобщена информация за реализираната продукция по култури от групите на пресните плодове, зеленчуци и десертни лозя, за която е спазено изискването за извършен анализ за остатъчни пестициди и нитрати в продукцията. Разплащателната агенция може да изисква информация и от администрацията на местния пазар на който е реализирана конкретната продукция.

Ако не са направени анализи или ако анализите показват по-високи нива на пестициди и нитрати, финансовата помощ не се отпуска за площите, в които е констатирано неспазване на задължението. Не се плащат субсидии и в случай, че реализираната продукция от пресни плодове, зеленчуци и десертни лозя е в количества, които са по-малки от 90%  средните стандартни добиви за културата.

Когато за продукцията са спазени горните изисквания, тя може да се етикетира и сертифицира от упълномощена организация (Тържище или пазар на производители, по реда и условията на Закона за стоковата борса, определена в националното законодателство).

Информация за продукцията се съхранява в регистър,

съгласно националното законодателство.

За да се спази бюджетния пакет, горна граница (таван) за стопанство може да се определя ежегодно. Тя ще бъде приложена към общата сума на плащането, отпуснато на бенефициента съгласно степента, в която е ангажиран.

Подпомагането ще се извършва на хектар площ от подпомаганите култури, като ставките ще бъдат изчислени на база стандартните, средни добиви от дадената култура, се посочва още в тази интервенция.

 

Leave a Comment