Не трепете къртицата, а я изгонете с рицин, тагетеси и звуци

Дребният бозайник убива растенията, като копае тунели с усърдието на строителна фирма, спечелила обществена поръчка

къртицаКъртиците в двора или на нивата са неприятни гости, които трудно си тръгват. Проблемът е, че те предпочитат същия тип почви, каквито търси и човек – плодородните. Защото там виреят най-много червеи и подземни насекоми. А това е обичайната храна на къртицата. Харесват им също така грижите, които човек полага за растенията – например поливането. Влажната почва подпомага усърдната им работа да ровят и да ровят неуморно. Все едно са строителна фирма, спечелила обществена поръчка да направи подземен град с улици. Трудно можете да ги удавите с вода, освен ако не отбиете реката да мине през двора или нивата ви.

Въпреки че тези дребни бозайници са месоядни, а не тревопасни, те унищожават и младите растения, когато си правят тунели, защото докато дълбаят, увреждат корените им. Къртиците са големи работари и за един час могат да прекопаят 3.5-4 метра подземен проход. Това отчасти е добре за почвата, защото я обработва, размества и поддържа плодородието ѝ. Но, когато видите купчинки къртичини, когато растенията започнат да изсъхват и когато като поливате гравитачно изведнъж водата започне да изчезва, защото е попаднала на къртичен вход, то тогава няма как да не се запитате как да изгоните тази напаст от стопанството си.

рицин

Рицин

Тъй като къртиците са защитени животни, отрови срещу тях не се продават – забранени са. Тогава са на ход други изпитани средства. Едно от тях е рициновото растение.

Къртиците не го обичат и бягат от него. Ако засеете на двора

Тагетес

Тагетеси

или на границите на нивите си жив плет от рицин, може да спите спокойно, защото все едно сте подписали договор с охранителна фирма срещу къртици. Рицинът се размножава със семена, които трябва преди да се посеят през май, да се накиснат за 24 часа във вода. Растението, макар и красиво, е силно отровно, особено семената му. (С отрова от рицин бе убит писателят Георги Марков.)

Друго растение, което къртиците не търпят е тагетесът. Познавате го – цвете е, с остра, силна миризма. Има го в повечето паркове в страната, защото е непретенциозно и цъфти изобилно в жълто-оранжево. Ако го засадите по краищата на двора си, къртицата няма да го изтърпи и ще се изсели.

Освен с тези две растения, можете да прогоните къртицата и със звуци. Тя има изключително остър слух и някои шумове са ѝ нетърпими. Например, ако закопаете стъклен съд – бутилка, буркан или каничка в близост до къртичината, ще си решите проблема. За целта стъкленият съд трябва да е с гърлото нагоре и да се подава леко, с милиметри, от повъхността. Вятърът предизвиква свистене, което прогонва къртиците. На ветровите терени е възможно да се забие метална пръчка, на която се нанизва пластмасова водна бутилка, като ефектът е същият както при първия вариант.

Винаги съществува и опцията да потърсите специализирана фирма за борба с къртици, гризачи и хлебарки. Както и да поставите капани или да закупите уреди, които гонят тези неуморни работари. Но естествените гонители според нас са за предпочитане.

 

Leave a Comment