Изложението Агра тръгна с трима зам.-министри и вицепрезидента Йотова

Зам.-министър Неков съобщи, че зърното за резерва ще се изкупи на цените на българските борси, най-вероятно на Софийска стокова борса
Илияна Йотова и Стефан Бурджев срязаха лентата на Агра 2022

Илияна Йотова и Стефан Бурджев срязаха лентата на Агра 2022

След година прекъсване изложенията Агра, Винария, Фудтех и Вкусове от Италия на Международния пловдивски панаир стартираха с 560 фирми от 25 държави в един променлив 9 март и със сняг, и със слънце.

Панаирът – по-свит от преди и изпълнен с много техника, част от която приютена в палата №3 (преди запазена за животновъдния сектор), бе открит с участието на вицепрезидента Илияна Йотова,

Пламен Абровски бързаше да се върне в София за блиц-контрола със земеделския министър

Пламен Абровски бързаше да се върне в София за блиц-контрола със земеделския министър

председателят на парламентарната аграрна комисия Пламен Абровски, трима заместник-министри на земеделието – Момчил Неков, Стефан Бурджев и Атанас Добрев, председателят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов, кметът на Пловдив Здравко Димитров и други официални лица, сред които и Красимир Коев, директор на ИАЛВ. Официален партньор на изложенията е новата асоциация на производителите и вносителите на агротехника и технологии Агротех.

Момчил НековНа пресконференция преди откриването на изложенията зам.-министър Момчил Неков съобщи относно предстоящото изкупуване на зърно от държавния резерв, че цената, на която ще бъде закупена пшеницата, ще зависи от качеството ѝ и съответно ще е минимална и максимална. Той посочи още, че като ценова база ще се ползват котировките на българските борси и най-вероятно на Софийска стокова борса. Стоката ще се съхранява в силозите, от които ще бъде изкупена. Неков отхвърли възможността да бъде забранен износа на зърно от страната.

Проф. Даниела Ганева, директор на ИЗК "Марица"

Проф. Даниела Ганева, директор на ИЗК „Марица“

Директорът на Института по овощарство проф. Стефан Гандев посрещна вицепрезидента

Директорът на Института по овощарство проф. Стефан Гандев посрещна вицепрезидента

При откриването вицепрезидентът Йотова благодари на екипа на пловдивския панаир за усилието  да запази традицията и да продължава да развива изложбения център като средище на иновации. Тя посочи още, че трябва час по-скоро страната да има национален план, който да казва какво ще се случи с българското земеделие и българската икономика въпреки и особено заради несигурната ситуация в света.

Вицепрезидентът подчерта, че земеделците се нуждаят от подпомагане и заради повишените енергийни разходи.

Зам.-министър Стефан Бурджев съобщи, че според заложените в Стратегическия план за земеделие бюджети, през следващите 5 години отрасълът и общините ще имат на разположение 8 млрд. евро, като обърна внимание, че националното съфинансиране по Програмата за селските райони за първи път е толкова голямо – 60%.

Катя Узунджалиева, директор на ИРГР в Садово в очакване на делегацията

Катя Узунджалиева, директор на ИРГР в Садово в очакване на делегацията

Официалната делегация първо разгледа щандовете на институти от Селскостопанска академия, а накрая се насочи и към палати 10 и 11, където са разположени изложбите Винария, Фудтех и Вкусове от Италия.

Отстрани на палата 6 производители на овощни, декоративни и лозови разсади, както и на цветя и градински храсти и дръвчета предлагат за личните стопанства фиданки от череши, сливи, ябълки, нар, хинап, арония и други видове, от десертни и винени сортове лозя.

 

Leave a Comment