Протестът на овощари и градинари на Карловско шосе утре ще е ежедневен до реакцията на МЗм

По-късно протестиращите ще участват в Комисията по земеделие в парламента, където двама зам.-министри ще вземат отношение по искането на сектор Плодове и зеленчуци

черешиБраншовите организации и производителите в сектор „Плодове  и зеленчуци“ излизат на мирен граждански протест срещу политиката, която Министерството на земеделието води в сектор „Плодове и зеленчуци“. Протестът ще се проведе на 16 март (сряда) от 12.00 до 14.00 часа на пътя Пловдив – Карлово на разклона за Калояново  и Хисаря и ще продължи  през следващите дни в случай, че няма реакция от управляващите, съобщиха организаторите.

Прочети още: Над 300 производители на плодове и зеленчуци ще протестират утре на Дунав мост – Русе

Протестът се организира от група от земеделски производители и неправителствените организации от сектор плодове и зеленчуци: АСОЦИАЦИЯ БЪЛГАРСКИ ПИПЕР, АСОЦИАЦИЯ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МАЛИНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ЯГОДОПЛОДНИТЕ, БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРАНЖЕРИЙНА ПРОДУКЦИЯ, ДОБРУДЖАНСКИ ОВОЩАРСКИ СЪЮЗ, НАЦИОНАЛНА БИО АСОЦИАЦИЯ, НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ГРАДИНАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, СЪЮЗ НА ДУНАВСКИТЕ ОВОЩАРИ, СЪЮЗ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

След протеста утре, представители на браншовите организации ще отпътуват за София, за да участват от 16:30 часа в заседание на парламентарната земеделска комисия.

Ще бъдат изслушани ресорните зам.-министри на земеделието Стефан Бурджев и Иван Христанов относно изплащането на средствата по схемите за обвързано с производството подпомагане за Кампания 2021 и разпределението по сектори и предстоящо изплащане на помощта по схемата за преодоляване на негативното икономическо въздействие от COVID – 19.

Припомняме, че в ресорите на Стефан Бурджев са животновъдството и държавните помощи. Очаква се той да посочи как ще се разпределят 111-те милиона лева държавна помощ, които са предназначени да подпомогнат уязвимите сектори Животновъдство и Плодове, зеленчуци, маслодайни рози и лозя заради последствията от Ковид-19.

Иван Христанов пък, който отговаря за Растениевъдството и за директните плащания ще обясни причините за орязване на обвързаното подпомагане за сектор Плодове и зеленчуци, заради което всъщност се появи решението за протести. Първият протест бе на Дунав мост при Русе на 13 март, неделя.

Прочети още: Овощари и градинари са готови на протест заради дезертирането на властта от сектора

Ставките за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци са орязани до 27% спрямо миналата година

На заседанието на комисията е поканен и новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ Николай Каварджиклиев, който трябва да отговори на въпросите: Етап на изпълнение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.; график за извършване на плащанията от ЕФГЗ и ЕФРСР през 2022 г.; състоянието и кадровата обезпеченост на Разплащателната агенция.

Leave a Comment