Честит Гергьовден, българи!

Честит Гергьовден, българи!

свети ГеоргиНа днешния зелен и обичан пролетен празник в България и другите държави, които почитат свети Георги Победоносец, темата за войната и военните сили и въоръжения е водеща. Така е, защото един човек, който заделяше огромна средства за все по-технологични и по-мощни оръжия, реши, че 77 години на мир, градеж и предсказуемост стигат и че е време за разруха. Преди 70 дни той удари барабаните на войната и обърна хода на живота ни. Докъде ще стигне този човек, е въпрос, който днес помрачава празника ни с тревога, съчувствие и малко надежда, че скоро всичко ще свърши. И че накрая свети Георги ще убие ламята.

Днес обаче е празник и на природата, която се облече в нова дреха. Празник е и на храбростта и българската армия. Свят ден е и за овцевъдите, който днес ще открият Националния събор край Петропавловския манастир. Земеделският министър Иван Иванов и двама заместник-министри – Стефан Бурджев и Момчил Неков, ще присъстват на събора, за да поздравят овцевъди и козевъди.

Всяка капка небесна вода на този ден е целебна и златна за реколтата. Казва се, че ако дъждът ви намокри на Гергьовден, ще бъдете здрави през цялата година.

На Гергьовден се раздава прясно мляко, сирене и месо. На поляните над лясковския манастир гостите ще опитат агнешки курбан, приготвен от Ути Бъчваров.

На този ден се обикалят нивите и се бодват в тях разлистени клонки. Според този обред силата на разлистеното клонче се предава на нивата, за да се увеличи плодородието й. За Гергьовден се приготвят обредни хлябове и гергьовски краваи. Символично върху тях се изобразяват овце и агнета, кошара и овчар.

В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса. Някъде само ходят боси по росата или си мият лицето и ръцете с нея. Вярва се още, че събраната по Гергьовден роса има особена целебна сила.

Освен „къпането“ в роса се практикува и обредното къпане в реки и извори. Някъде (Разградско, Пловдивско) се вярва че на този ден водата е толкова лековита и даваща сила, че дори мечките се къпят за първи път в годината на този ден.

Денят на храбростта и Българската армия ще бъде отбелязан навсякъде с водосвет на бойните знамена и знамената-светини. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. Той е покровител на България, Грузия, Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Галя, Генчо, Гинка, Генка, Гео, Гюрга, Гюро. Честит празник на именниците!

Leave a Comment