Шарл Мишел: На пристанището в Одеса видях силози, пълни с пшеница и царевица, готови за износ

Шарл Мишел и премиерът на Украйна Денис Шмихал в бомбоубежището

Шарл Мишел и премиерът на Украйна Денис Шмихал в бомбоубежището                                      Снимка на Ройтерс

„В пристанището в Одеса видях силози, пълни с пшеница и царевица, готови за износ“, каза председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, който вчера посети Украйна.

„Тази крайно необходима храна е блокирана поради руската война и затварянето на черноморските пристанища, което води до драматични последици за уязвимите страни. Нуждаем се от глобален отговор“, добави Мишел, цитиран от Би Би Си.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че е обсъдил предотвратяването на „глобална продоволствена криза, предизвикана от агресивните действия на Русия“ по време на разговори с Шарл Мишел.

Преди войната Украйна изнасяше 4,5 милиона тона селскостопанска продукция на месец през своите пристанища – 12% от световната пшеница, 15% от царевицата и 50% от слънчогледовото олио, съобщава агенция Франс прес.

Но инвазията осакати нейния капацитет за износ, като Русия унищожи транспортната инфраструктура и блокира Одеса, основното пристанище за износ на зърно.

Докато бе в Одеса, председателят на Европейския съвет трябваше да се скрие в бомбоубежище поради приближаваща руска ракетна атака

Украинският премиер Денис Шмихал описа сцената в туит: „Официалната част от срещата ни (с Шарл Мишел) беше прекъсната от предупреждение за въздушен удар и ракети, изстреляни от агресора близо до Одеса.“

По-късно губернаторът на Одеса Сергей Братчук съобщи, че един човек е загинал, а други петима са ранени, когато седем руски ракети удариха Одеса в понеделник.

Leave a Comment