Днес Църквата чества братята св. св. Кирил и Методий

Скулптурата на братята Кирил и Методий пред Хуманитарната гимназия в Пловдив

Скулптурата на братята Кирил и Методий пред Хуманитарната гимназия в Пловдив

Днес Българската православна църква почита създателите на славянската азбука братята Кирил и Методий. За това, че са превели Библията на старославянски език, Православната църква ги обявява за светци.

На 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II с апостолическо послание ги определя като съпокровители на Европа. Светският празник, който обичайно се провежда  с много цветя, „Върви народе възродени!“, манифестации на училищата с мажоретки и музикални училищни състави, е на 24 май.

От Пловдив започва празникът на равноапостолите преди 166 години. На 11 май 1851 г. в епархийското училище„Св. св. Кирил и Методий“ в града на тепетата Найден Геров организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Найден Геров е първият директор на днешната пловдивска Хуманитарна гимназия, в която са учили Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов и много други знаменити българи, затова вчера училището празнуваше с цветя, венци и духова музика.

Във възрожденските източници първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в творба на Неофит Рилски. Постепенно в следващите години 11 май започва да се празнува и в други български градове.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник.

Въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. измества празника на 24 май по официалния държавен календар. По църковния литургичен календар обаче този ден е на 11 май. Поради вече установената гражданска традиция светското, гражданското и държавно честване остава на 24 май.

Днес е патронен празник на Пловдивска духовна семинария, а също така и на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Leave a Comment