Токът за населението не поскъпва много заради спрените дотации за ВЕИ

слънчеви панели в СтамболийскиПроизводителите на електроенергия от ВЕИ продават на висока пазарна цена енергията и нямат нужда от дотации. Благодарение на спрените допълнителни суми към собствениците на слънчеви панели, малки водноелектрически централи, ветрогенератори и биогазинсталации цената на тока за бита е увеличена едва с 3% от 1 юли. Това обясни тази сутрин пред БНТ председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Другата причина е в нарасналите цени на парниковите квоти, които плащат фирмите, добиващи изкопаеми горива.

Тодоров нарече спекулации слуховете, че може да се очаква режим на тока по простата причина, че българското производство на електроенергия надвишава два пъти националното потребление.

Председателят на регулаторната комисия каза, че вероятно догодина цената на природния газ ще бъде много по-ниска спрямо тазгодишната.

За да се справил с новата реалност, в която руската Газпром експорт не е основен доставчик на природен газ, Булгаргаз трябва да подпише поне още два дългосрочни договора за закупуване на горивото. Освен това е необходимо да се напълни максимално газохранилището в Чирен и да се пусне в експлоатация възможно най-бързо интерконекторната връзка с Гърция. Очаква се газопроводът да бъде сертифициран от Европейската комисия на 1 юли. През него ще получаваме около една трета от необходимите на страната ни количества.

В момента България потребява азерски и американски газ, а също и доставен от Турция.

Според Станислав Тодоров България не трябва да преговаря повече с Газпром, тъй като опитът от тази пролет показа, че руската компания е несигурен контрагент.

 

Leave a Comment