Италианските фермери ще инвестират във фотоволтаици при покриване на 90% от разходите им

1,2 млрд. евро е заделила Италия от Плана за възстановяване и устойчивост, за да насърчи строителството на слънчеви паркове в селскостопанския сектор

фотоволтаициЕвропейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, италианска схема на стойност 1,2 милиарда евро, предоставена чрез Механизма за възстановяване и устойчивост („RRF“) за подкрепа на инвестиции във фотоволтаични панели в селскостопанския сектор. Схемата също ще допринесе за стратегическите цели на ЕС, свързани със Зелената сделка на ЕС .

Схемата, която ще действа до 30 юни 2026 г., е насочена към подпомагане на селскостопански, животновъдни и агропромишлени компании да инвестират в използването на възобновяема енергия.

По схемата подкрепата ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства, покриващи до 90 % от допустимите инвестиционни разходи. Тези разходи подлежат на тавани в зависимост от капацитета на фотоволтаичната инсталация. Бенефициентите могат да инвестират само във фотоволтаични мощности, които не надвишават техните енергийни нужди.

Комисията оцени схемата съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, и по-специално съгласно Насоките за държавна помощ в селскостопанския и горския сектор и в селските райони и член 107, параграф 3, буква в) от Договора за функционирането на Европейския съюз ( „ДФЕС“). Въз основа на това Комисията одобри схемата съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Изпълнителният вицепрезидент Маргрете Вестагер , отговаряща за политиката на конкуренцията, каза: „Тази схема на стойност 1,2 милиарда евро, одобрена днес, ще допринесе за постигане на целите на Италия по отношение на климата, като насърчи операторите в селскостопанския сектор, като фермери и преработвателни компании, да използват възобновяема енергия. Мярката не само ще допринесе за целите на Зелената сделка на ЕС, но и ще подпомогне икономическото развитие на селските райони в Италия, като същевременно ще ограничи възможните нарушения на конкуренцията.“

Leave a Comment