Нов регламент сваля митата на 6 вида молдовски плодове и зеленчуци плюс гроздов сок

Очаква се за една година Молдова да удвои износа си към ЕС на домати, чесън, десертно грозде, ябълки, череши и сливи 
Лозя в Молдова Снимка на Уикипедия

Лозя в Молдова
Снимка на Уикипедия

Съветът по земеделие и рибарство в ЕС прие вчера регламент за либерализиране на търговията със седем молдовски селскостопански продукта за срок от една година: домати, чесън, десертно грозде, ябълки, череши, сливи и гроздов сок. Това означава, че Молдова може поне да удвои износа си на тези продукти – за период от една година – за Европейския съюз без мита.

Мотивите за временното отпадане на митата за тези храни е въздействието на агресивната война на Русия срещу Украйна върху Молдова. С тези извънредни мерки ЕС задълбочава търговските си отношения с Молдова и показва своята подкрепа за стабилизирането на икономиката на Молдова.

До публикуване на регламента в Официалния вестник на ЕС седемте продукта все още ще са предмет на тарифни квоти при влизане в съюза.

Европейската комисия внесе своето предложение относно временни мерки за либерализация на търговията, допълващи търговските отстъпки, приложими за молдовски продукти съгласно Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия и техните държави-членки, от една страна, и Република Молдова, от една страна друга част, на 9 юни 2022 г.

На 29 юни Съветът изпрати писмо до Европейския парламент, в което изразява съгласието си с регламента, който след това беше гласуван на пленарното заседание на ЕП на 5 юли 2022 г.

Сега, след като регламентът е приет както от Европейския парламент, така и от Съвета, той ще бъде подписан и публикуван в Официален вестник, преди да влезе в сила в деня след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.

Leave a Comment