Доц. Христо Бозуков оглави Селскостопанската академия

Досегашният директор на Института по тютюна и тютюневите изделия заема поста на освободения проф. Петър Славейков

 

доц. Христо Бозуков

доц. Христо Бозуков

Доц.д-р Христо Бозуков е новият председател на Селскостопанска академия, съобщиха от пресцентъра на аграрното министерство. той е бил предложен за поста лично от министър Димитър Греков. Днес премиерът Пламен Орешарски освободи досегашния председател на академията проф. Петър Славейков.

Доц. Бозуков е носител на грамота за цялостен принос за развитие на българското земеделие и отличен с диплом и три сертификата за иновации в областта на тютюна.  

Научната му кариера започва от Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) през 1984 год., където е бил отначало стажант – агроном. Христо Бозуков заема поста директор на института през 2007 г., като преди това е било директор на научното звено. 

Доц. Бозуков завършва висшето си образование във ВСИ Пловдив през 1985 година със специалност „Инженер-агроном по защита на растенията и почвата” и специализация „Растителнозащитни технологии при полските култури”. Защитава докторска дисертация през 1999 година, а от януари 2002 година е ръководител на секция „Агротехника и растителна защита“. От март същата година е избран за член на Научния съвет на ИТТИ. Хабилитиран е като старши научен сътрудник през 2003 год. 

Ноэвият председател на ССА има над 110 научни публикации, научно-приложни статии и доклади, 6 ръководства, наръчници и методики. Негови научни разработки са цитирани 62 пъти, като 32 от чужди автори. Член е на Консултативния съвет по тютюна към министъра на земеделието и храните. Участва и в работната група от експерти за изработване „Стратегия за тютюнопроизводството в България”.

Свързани публикации: Доц. Христо Бозуков: Още 3000 т тютюн ще изскочат догодина

Шефът на Тютюневия институт оглави земеделския НТС

1 Comment

  1. Бесепе Депесеев каза:

    Новото правителство (което скоро може да стане бившо) продължава всеобщата чистка на кадрите на ГЕРБ от всякакви отговорни постове и назначава свои, доверени хора. И това, в случая, се оказва ‘с един куршум – два заека’ – доцентът не само става шеф на ССА, но и се избавя от института по тютюна, който е в предсмъртна агония, както и цялата тютюнева промишленост на България.

Leave a Comment