Животновъди поискаха оставката на директора на БАБХ, той обвини в саботаж фирмата, поддържаща ВетИС

Въпреки че получава ежегодно милиони лева от Агенцията по храните, дружеството отговорно за данните в системата за идентификация на животните не е обновявало информацията

Христо ДаскаловВ обща декларация 10 животновъдни организации поискаха вчера оставката на изпълнителния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов. Причината е неработещата от началото на август заради кибератака система за идентификация на селскостопанските животни ВетИС. Блокираната система не дава възможност на животновъдите да кандидатстват по държавната помощ за ликвидност на стопанствата заради войната в Украйна. По схемата животновъдния бранш с едри и дребни преживни животни, включително коне и пчелни семейства, трябва да получат общо 204 млн. лв. Кандидатстването започва от 1 септември, а до сайта на агенцията по храните продължава да няма достъп.

Във връзка с декларацията на животновъдите проф. Христо Даскалов обясни пред националното радио, че работата на агенцията е саботирана от скъпо платена фирма, която получава ежегодно огромна сума с шест нули, за да поддържа ВетИС.

Направените два одита показали доста нередности в поддържането на системата. Използвана е най-старата налична версия на ВетИС, без да е била обновявана, посочи проф. Дасколов. Той каза, че са предприети стъпки за изграждане на нова ВетИС система, започнало е прехвърляне в облака на правителството.

Според указанията за подпомагане по временната рамка, публикувани в сайта на ДФ „Земеделие“, стопаните на едри и дребни преживни животни, на коне и пчелни семейства се подпомагат за наличния брой животни ( и пчелни семейства) в същата система ВетИС, която към момента е неработеща.

Животновъдите искат да се ускори и изплащането на субсидиите и то да е не до 21 октомври, както е посочено в указанията на ДФЗ, а до 2 октомври, защото в момента се подготвя новата стопанска година и се планират парите за фуража на животните. Ако парите закъснеят, ще бъдат безсмислени, посочват животновъдните организации.

Работата по възстановяването на ВетИС е един от приоритетите на Министерството на земеделието към момента, заяви тези дни служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той увери, че това ще стане в рамките на броени дни, както и че не са загубени данни след хакерската атака и почти всичко вече е възстановено. Служебният земеделски министър каза, че има допуснати редица грешки по отношение на БАБХ с подръжката на ВетИС.

Проф. Христо Даскалов ще бъде кандидат за депутат от „Продължаваме промяната“. Той е на второ място в изборната листа на партията в Пловдив – град след Никола Минчев.

Leave a Comment