Какви са изискванията към стопаните за участие в голямото раздаване на безвъзмездните 426 млн. лв.

Утре стартира подаването на заявления в общинските земеделски служби

конеОт утре, 1 септември, започва заявяването на подпомагане с държавни средства на животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички и тютюн. Бюджетът е наистина голям – 426 милиона лева. Помощта е за преодоляване на последствията заради войната в Украйна.

Заявления ще се приемат в общинските земеделски служби в продължение на 15 работни дни – до 23 септември.

Плащането ще се се извърши до 21 октомври.

За ставките прочети ТУК.

В указанията, публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“, има някой особености в условията за кандидатстване, които особено засягат  бенефициентите заради различните дати, към които трябва да задържат наличните животни и площи.

Общи изисквания

При общите изисквания е посочено, че кандидатите трябва да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители; да отговарят на определението за малки и средни предприятия съгласно Приложение І от Регламент (ЕС) 702/2014, а именно: наетият персонал да не надхвърля 250 души, а годишният оборот да е по-малък от 50 млн. евро.

Друго общо изискване е стопаните да не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или да не са обявени в несъстоятелност; да не са в производство по ликвидация и да нямат изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). В случай на налични изискуеми и ликвидни задължения към Фонда, същите се прихващат от помощта.

Тютюнопроизводителите трябва да са регистрирани по реда на Наредба № 22 от 21 декември 2016 г. за реда за воденето на регистър на тютюнопроизводителите и регистър на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на суров тютюн и да са регистрирани през 2022 г. в Регистър на тютюнопроизводителите.

Специфични – за животновъди

От стопаните на едри и дребни преживни животни се изисква да са кандидатствали по схемите и мерките за директни плащания за кампания 2022 г. – за обвързано подпомагане за животни или по Преходна национална помощ.

В указанията са изброени и съответните схеми за обвързано подпомагане за млечни крави, крави под селекция и планински крави (5 до 9 животни), за месодайни крави или юници – със или без селекционен контрол, за биволи, за овце или кози майки под селекционен контрол, както и за отглежданите в планински райони (10 до 49 животни). Право да кандидатстват имат и участниците в схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3).

Въпреки че системата ВетИС все още е блокирана, стопаните на изброените животни се подпомагат за наличния брой животни в посочената система за идентификация към 29 август 2022 г. за всички схеми за обвързано подпомагане и към 18 септември 2022 г. за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки (ПНДЖ3). Допълнено е, че броят на заявените животни от същия вид и категория не трябва да е по-голям от посочения за Кампания 2022;

Данните за броя на допустимите за подпомагане по схемата животни се определя въз основа на данните в ИСАК, пише в указанията.

Стопаните на коне могат да бъдат подпомогнати само ако животните са под селекционен контрол през 2022 г. Допустимият за подпомагане брой коне се определя на база заявените по схемата за държавна помощ, но не повече от наличните в ИИС на БАБХ „Ветис“ по данни от ИАСРЖ, към 30 септември 2022 г. 

Подпомагат се пчелари, които са активни през 2022 г. Допустимият за подпомагане брой пчелни семейства се определя на база заявения брой по настоящата схема за държавна помощ, но не повече от броя пчелни семейства, вписани в регистъра на земеделските стопани, до края на срока по чл. 5, ал. 3 от Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, който срок за 2022 г. е 10 юни.

Специфични – за растениевъди

Стопаните на плодове и зеленчуци, ориз, черупкови, салати и марули, бамя и тиквички трябва да са подали заявление за обвързано подпомагане или други директни плащания по реда на Наредба №5 от 2009 г.

Земеделските стопани, отглеждащи плодове и/или зеленчуци  (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), се подпомагат за заявените площи по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2022, но не повече от площите, вписани в регистъра на земеделските стопани към 30.09.2022 г. – края на стопанската 2021- 2022 г.

Стопаните, които отглеждат винено грозде, маслодайна роза, ориз, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, се подпомагат за заявените площи по Схемата за единно плащане на площ за Кампания 2022 г., но не повече от площите, вписани в регистъра на земеделските стопани до 30.09.2022 г.

Тютюнопроизводители се подпомагат за засети площи с тютюн през 2022 г. с площите, вписани в Регистъра на тютюнопроизвадителите за 2022 г.

За кандидатите, заявили площи с ягоди оранжерийно производство и/или малини оранжерийно производство, допустимостта ще се определя след извършване на проверка на място.

 

 

 

Leave a Comment