Амониевата селитра на „Неохим“ падна от днес до 1400 лева за тон

Въпреки намалението земеделците се въздържат да купуват
Иван Романов

Иван Романов

Нов ценоразпис изпрати днес към дистрибуторите си „Неохим“ в Димитровград. Цената на амониевата селитра падна на 1400 лева за тон, съобщи Иван Романов, управител на търговското предприятие ИМБО в град Раковски.

„В момента производителите могат да купуват „на зелено“ този тор и да си го получат до края на октомври“, поясни управителят.

Романов поясни, че има поевтиняване и при вносните торове, което се дължи на по-ниската цена на природния газ.

През лятото цената на амониевата селитра достигна пик от 1660 лева за тон, така че цената сега си е сериозен спад от близо 16%, сравни Романов.

Той посочи, че въпреки по-ниските цени, фермерите се въздържат от покупки на тор. „Истината е, че те нямат продажби на реколтата и са финансово затруднени. От друга страна се надяват, че торовете допълнително ще поевтинеят“, посочи управителят на ИМБО.

Романов предположи, че е възможно амониевата селитра да падне до 1100 – 1200 лева, след което цената отново да започне да расте.

Според търговеца пазарната ситуация с торовете е хаотична. Досега през лятото цените им бяха най-ниска и постепенно се увеличаваха до февруари, когато започва кампанията по подхранване на есенниците. Тази година е точно обратното, сравни той.

Тези дни „Неохим“ АД съобщи, че от 16 октомври започва предпускови и пускови операции за стартиране на производствените си мощности на два етапа. Първо ще се пуснат инсталациите на цех „Азотна киселина“ и на цех „Амониев нитрат“ след приключване на мероприятията по годишния планов ремонт. По-късно ще заработят и инсталациите за производство на амоняк и на амониев бикарбонат

На 13 октомври пък „Агрополихим“ АД обяви официално нови, по-ниски с 15%, цени на всички основни азотни, фосфорни, комбинирани и течни торове.

Новите цени, съобщава компанията, са най-ниските в региона и Европа, и се дължат на намалението на себестойността на производството в резултат на направените инвестиции в енергийна ефективност, както и възможността за доставка на базови суровини като амоняк и фосфати на по-конкурентни цени.

От дружеството изразиха опасения за възможен съществен реекспорт от търговци към съседни държави с оглед на недостига на торове в региона поради факта, че над 70% от торовите заводи в Европа не работят.

Leave a Comment