Законови промени предлагат ДФ „Земеделие“ да изпълнява функции на Взаимоспомагателен фонд

Два проекта за промени в Закона за подпомагане на земеделците – на Десислава Танева и на Росен Костурков,  минаха на първо четене в пленарна зала

агроекологияДва законопроекта за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители минаха на първо четене в пленарна зала вчера. И двата проекта съобразяват закона със Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, който ще се прилага от 2023-а до 2027 година.

Единият проект е внесен от Десислава Танева (ГЕРБ), другият от Росен Костурков, който е и председател на парламентарната земеделска комисия.

Проектът на Костурков е 32 страници, на Танева – 2 страници.

Проектът Роден Костурков

В проекта на Росен Костурков („Продължаваме промяната“) и група депутати в чл. 11, ал. 2, т. 2 се предлага Държавен фонд „Земеделие“ да изпълнява функциите на Взаимоспомагателен фонд за прилагане на инструменти за управление на риска в земеделието.

В същия проект е записано в предложените нови членове 10б и 10в при неспазване на минималните изисквания за торене и използване на продукти за растителна защита Разплащателната агенция да намалява или отказва плащания по методика утвърдена от земеделския министър. Методиката трябва да бъде обнародвана в „Държавен вестник“.

Законопроектът на Костурков предлага Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) да има функция за извършване на мониторинг на пощта и на система за геопространствени заявления и, според случая, система за заявления въз основа на броя на животните. системата за мониторинг на площта служи за сателитно наблюдение, проследяване и оценка на селскостопанските дейности и практики, които се извършват върху площи, подпомагани през интервенциите на Стратегическия план.

Законопроектът създава нова Глава четвърта „б“, която касае Стратегическия план, създаването на Мониторингов комитет за прилагането му и други.

В нова Глава четвърта „в“ за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания са изброени интервенциите и е записано кои земеделци се считат за активни. Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще консултира стопаните за правилата, свързани с трудовата заетост и  здравословни и безопасни условия на труд, които трябва да спазват . Контролът ще бъде на Главна инспекция по труда, която ще докладва на Разплащателна агенция.

В Законопроекта Костурков са изброени интервенции, защитата на финансовите интереси на ЕС със съответните санкции. Предвидена е отделна глава изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост в компонента „Устойчиво селско стопанство“.

Проектът Десислава Танева

В проекта на Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група депутати е предвидено Министерството на земеделието да изпълнява функциите на Управляващ орган на Стратегическия план и да отговаря за управлението и изпълнението на плана по ефективен, ефикасен и правилен начин. Предвидено е националното съфинансиране на интервенциите в плана за развитие на селските райони да е в размер на 60 на сто.

Предлага се министърът на земеделието да бъде компетентен орган по отношение на издаването, преразглеждането и оттеглянето на акредитацията на разплащателна агенция и на акредитацията на координиращ и на сертифициращ орган и със заповед да учредява и определя състава на мониторинговия комитет. Създава се правно основание министърът да уреди с наредби условията и реда за прилагане на директните плащания, включени в Стратегическия план, включително за отказ и намаления на плащанията, както и условията и реда за прилагане на интервенциите, включени в Стратегическия план, включително условията и реда за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ.

Със законопроекта се създава и законова възможност за прилагане на Регламент (EС) 2021/241 за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост, като в приложното поле на закона е включено изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост на България в компонент „Устойчиво селско стопанство“.

Leave a Comment