Обмисля се по-къс път към парите на Програмата за селските райони

Явор Гечев, кисело мляко

Явор Гечев

Стратегия за ефективно усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през 2014-2020 г. представи днес зам.-министър Явор Гечев пред тематична работна група, която ще доразвие детайлите.  Участниците в групата ще направят предложения за подобряване работата по насочване и подобряване на достъпа до парите по ПРСР. При разработването на програмата ще се обмислят възможности за облекчаване на процедурите при кандидатстване по отделните мерки и увеличаване на възможността за използване на финансови инструменти, които да улеснят достъпа на бенефициентите до финансиране. По този начин се очаква програма да стане много по-достъпна и ефикасна по отношение на усвояемостта.

Зам.-министър Гечев заяви, че МЗХ има ясен подход към приоритетите за новата ПРСР. За периода 2014-2020 г. целенасочено ще се осъществяват следните национални приоритети: многостранна и ефективна подкрепа за малките стопанства, подкрепа за младите земеделски производители, подкрепа за секторите на плодовете, зеленчуците, етерично-маслените и медицински култури, животновъден сектор, включително всички въдства, напояване, агроекологични дейности, включително биологично земеделие, иновации в земеделието, запазване и укрепване на позициите в зърнопроизводството. „Искаме в края на периода 2014-2020 г. да имаме реален ръст на БВП от земеделие”, каза Явор Гечев.

 Освен това бяха обсъдени анализът на текущото състояние на сектор земеделие, SWOT-анализът и изведените от него нужди и приоритети.

 

Leave a Comment