Капия като слонско ухо задръсти тържището

Лозарите с десертно грозде се оплакаха от евтинията – 0.70 лв. за килограм бяло и 1.20 лв. за червено
едра капия

Едрата капия от Чешнигирово

Едра капия от вносни хибридни сортове задръсти тържището до Първенец. Някои екземпляри са с дължината на средно голяма краставица и ширината на добре отгледан патладжан. Продават се за 60-70 стотинки за килограм и не се радват на особен интерес от страна на купувачите. „Българинът си харесва Куртовската капия, а не това слонско ухо“, възмути се агрономът Ради Радев, който е член и на УС на Съюза на градинарите. Според него сред новата хибридна реколта има чушки с тегло по 400 грама – цял пъпеш.

„Вярно е, че клиентите избягват едрите пипери“, съгласи се Недялка Кузмова от село Милево. Тя разказа, че миналата година била засяла подобен сорт, редом с нашенските и турските семена капия. Когато изнесла стоката на пазара, забелязала, че се търси традиционната чушка. „Затова тази година се отказах да пробвам. Заложих на познатото“, поясни жената. Тя продава зелените пипери от 0.40 до 1 лев, сиврията за 0.60-0.80 лева, а червените капии по 2 лева за килограм.

Друг продавач на пипери от Чешнигирово, който бе напълнил чували с едри чушки, пък заяви, че има търсене. „Взимат тази капия най-вече за кьопоолу. Има дебело и вкусно месо“, похвали си стоката той.

Продавачите на десертно грозде се оплакаха, че тази година реколтата е прекалено изобилна и евтина. Миналото лято по това време белите сортове вървяха по 1.20 лева, а сега са 0.70. „Не знам докъде ще падне, когато узреят всички сортове. Не ми се мисли“, каза лозар от Брестник. Червените сортове грозде се предлагат по-скъпо – на 1.20 лева.

Боровинките на тържището се продават само от търговци за 5-5.50 лева за килограм. Те идват основно от Юндола, където берачите са направили миниборса.

Производителите на тържището обърнаха внимание и на още нещо, което ги тормози от години. „Не ми е мястото

тържището до Първенец

Секторът на производители на тържището

тук, на тържището. Моята работа е на полето“, каза Недялка Кузмова. Ако обаче Недялка остане на нивата, стоката и ще изгние непродадена. Надежда Василева от кв. Коматево“ – Пловдив повтори същото. Тя продава на тържището ябълки и домати, собствено производство. „Като дете отглеждахме с родителите ми домати за износ. Беряхме ги, когато са направили „звездичка“ на дъното. После ги откарвахме до близкия пункт, окачествяваха ни ги и ни плащаха. Ето за това си мечтая. Да има търговец, който да купува на едро стоката и да не е необходимо да прекарвам часове наред зад тази маса“, призна тя.

Leave a Comment