Явор Гечев обеща средства за пръсканията срещу болести по овошките

Днес бе учреден Консултативен съвет по трайните насаждения
Явор Гечев, кисело мляко

Явор Гечев

Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев обеща стредства за растителна защита срещу болести по овошките. На учредителното събрание на Консултативния съвет по трайни насаждения той съобщи, че МЗХ разработва такава схема за превенция срещу заболяванията.„Ако тя бъде приложена с достатъчен обхват, очакваме болестите по овошките да намалеят с 30-40%. Търсим максимална ефективност. Ако инвестираме в по-мащабна кампания, ще имаме доста по-занижена популация на вредителите”, поясни зам.-министър Гечев. 

Според Гечев най-силният инструмент за подпомагане на специфичния бранш е Програмата за развитие на селските райони. Той е убеден, че програмата е ресурсът, който трябва да отиде до земеделските производители, а те от своя страна да го използват, за да добавят стойност към продукцията си.

Зам- министърът разясни, че в новата ПРСР ще има диференциране на мерките и бюджетите. „Например, ще има 20% гарантирани бюджети за биопроизводство, което е и Европейски приоритет. В случай, че тези пари не бъдат усвоени изцяло, те ще се прехвърлят към конвенционалното земеделие. Т.е. ще се опитаме да направим такава рамка на програмата, че да се види реално приоритизиране на отраслите”, подчерта Явор Гечев. 

МЗХ ще се опита още тази година да се намали рискът от загуба на средства по ПРСР чрез изготвяне на пет или шест национални проекта за магистрални съоръжения за напояване. „Те ще са в различни части на България, за да може в следващия програмен период да продължим с останалите елементи на поливната инфраструктура. Държавата е длъжна да положи усилия, така че да осигури поливна вода без надценка и с минимални разходи за експлоатация”, каза зам.-министър Гечев. 

Той припомни и мерките, които до момента държавата е предприела в защита на сектора – спиране на нерегламентирания внос, разговорите с търговските вериги за повече родна продукция в тях и идеята за нови стандарти за храните.

Leave a Comment