Суперзаводите в Пловдивско по Програмата за селските райони

Най-скъпият проект е за производство на фураж от зърното, използвано от спиртоварната в Катуница – 3.850 млн.лв.

Най-големите и скъпи предприятия в Пловдивска област, изпълнени по Мярка 123 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в Пловдивска област са четири, съобщиха за АгроПловдив.БГ от ДФ „Земеделие“. Общата им стойност е над 12 милиона лева. Те са реализирани през периода 2007-2012 година.

„Биопродукти-България“ЕООД е №1 по получени средства от ПРСР – 3 849 101 лева. Дружеството е и в първата петорка в национален мащаб, където заема трето място. Средствата са изразходвани за създаване на предприятие към спиртоварната на „Винпром Пещера“. То преработва използваното зърно за направа на етилов алкохол, гранулира го и го продава като фураж за животни. Любопитно е, че и в национален мащаб най-скъпият проект по същата програма и за същия период е подобен – производство на фураж от пшенично зърно, използвано за създаване на спирт. Той е на „Алмагест“АД, където е съдружник бившият банкер Светослав Божилов.

Едноличен собственик на „Биопродукти-България“ е Илиян Ипократов.

оризарна в Съединение

Оризарната в Съединение

Втората мащабна инвестиция е за създаване на винарска изба в село Златовръх, Асеновградско. Проектът е бил разработен от „Вини-СА“ АД, а Разплащателна агенция е изплатила на дружеството 3 608 424 лева. Собственици на „Шато Златовръх“ с равен брой акции са Славчо Георгиев от Кочево и Ивелин Ковачев от Асеновград. Миналата година винарната е произвела първата си продукция по данни на хора от бранша.

„Арон Райс“ООД е изградила с помощта на програмата оризарна със силози за съхранение на 12 000 тона зърно в Съединение. Изплатените средства по Мярка 123 са 3 594 251.93 лева. „Арон Райс“ е общо дружество на Георги Видолов и Мирослав Праматаров. И двамата са по-известни в Пловдив като дистрибутори на цигари с фирмите си „Спийдстар“ и „Миротаб“. В момента обаче са утвърдени оризопроизводители.

В края на 2009 г. Асен Багашев вече е имал подписан договор с фонда за изграждане на плодохранилище в Ново село край Пловдив. То вече е изградено и капацитетът му е за 1200 тона продукция. По ПРСР инвеститорът е получил 1 729 179 лева. Багашев има голяма градина с ябълки и круши от 400 декара в землището на същото село. Стопанисва трайни насаждения и около Силистра.

Вижте и дружествата, които усвоиха най-много средства по същата програма  в национален мащаб: Фирма на бившия банкер Светослав Божилов е №1 за европари по ПРСР

Leave a Comment