Искаш да посадиш дърво или храст? Ето как

садене на дървоКазват, че всеки човек трябва да посади в живота си поне едно дърво. Някои го правят, когато им се роди дете или внуче, други имат нужда да се грижат за нещо живо и зелено, трети от любов към природата и т.н. Саденето си има специфики и основни правила, които трябва да се спазят, ако искаме нашето дърво или храст да се прихванат, да растат и се превърнат в силни дълголетни растения.

Въпреки че тук няма да говорим за овощни дръвчета, от преподавателите по овощарство често посочват една аксиома. А тя гласи, че преди да посадиш каквото и да е, трябва да огледаш района и да обърнеш внимание дали в него вирее от този вид, който си решил да садиш. Искаш ли да имаш праскова, виж в селището и наоколо дали растат такива дървета. Искаш ли круша, се огледай да я видиш в съседство. Ако липсва, значи почвата и климатът не са подходящи. Същото важи и за парковите дървета.

Ако засаждаш парково дърво (или храст), отрасло в контейнер на постоянно място, можеш да го направиш по всяко време на годината. „В контейнер“ ще рече в саксия, сандъче или друг съд, където посадъчният материал се е закрепил, пуснал е достатъчно корени и е готов да напусне тясното пространство.

Как да изберете добър посадъчен материал

Първата преценка е много важна – ако растението изглежда „весело“, значи е здраво. То трябва да изправено, добре облистено и разклонено. Ако е цъфтящо и има по него цветове, това е добър признак.

Понякога и всъщност доста често, младото дърво се изкарва от общия разсадник, поставя се в контейнер преди да се е закрепило, и се продава. Ако закупите такова растение, то може да се стресира от бързата смяна на средата и да загине. Затова, преди да го спазарите, го хванете внимателно и се опитайте да го повдигнете. Ако контейнера не се изхлузва, значи всичко е както трябва и можете да си тръгнете с дървото.

Саденето

То започва от направата на дупка. Когато отстранявате повърхностните треви, е добре да изтръскате внимателно почвата от корените им, защото най-отгоре е най-плодородната част от земята. Отделете най-повърхностният слой почва на отделна купчина и продължете да копаете дупката до такава дълбочина и широчина, които да позволят да поставите дървото бебе във вертикално легло така че корените му да имат простор. Като направите дупката, трябва да поставите на дъното най-хумусната част от извадената вече почва. Винаги е по-добре, ако на дъното посипите малко угнила оборска тор.

засаждане на дръчвеПосле изваждате самото дърво от контейнера, като преди това го поливате обилно с вода. Ако забележите стърчащи от почвата корени, смело може да ги подстрижете. Корените се режат и на фиданките, които са „на свободен корен“, тоест такива, които сте получили от разсадник без да са засадени предварително в контейнер. (Тези финадки трябва много бързо да се посадят, а при пренасянето им е добре да се увият в намокрен плат.)

Когато поставите дръвчето в изкопаната дупка, трябва да притъпквате почвата постепенно и на етапи. И така докато кореновата шийна на фиданката се изравни с повърхността. Накрая поливате дръвчето обилно с вода.

 

Leave a Comment