Джон Атанасов – син: Имам 11 синове и внуци и очаквам някой да прояви гения на баща ми

Синът на великия българин пристигна в Пловдив с наследниците си, в които тече 1/4 и 1/8 наша кръв
Внуците и правнуците на Джон Атанасов в Балабановата къща

Внуците и правнуците на Джон Атанасов в Балабановата къща

„Имам 11 деца и внуци. Ето ги“, похвали се с истинското наследство от баща си американецът Джон Атанасов Втори, син на гениалния българин, който светът признава за баща на компютъра. Фамилията бе представена днес в Балабановата къща в Пловдив. Когато я видяха, гостите ахнаха от красотата ѝ.

„Всичките деца са наследили гените на дядо си в известна степен. Нямам информация някой от тях да е направил нещо значимо, но очаквам да се проявят“, усмихна се към младата дружинка в залата дядото.

Той бе приветстван от зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков, който призна, че е посрещал много делегации, но никоя не му е доставила толкова радост, колкото фамилията Атанасови.

„В тях тече 1/4 и 1/8 българска кръв, но в техните сърца България е втората

им родина и те са горди с това“ , отвърна с усмивка възрастният човек. Джон Атанасов – син вече е пенсионер, но е работел в сферата на зъботехниката.  Бързият му преглед на родословието  показа, че в рода има няколко софтуерни специалисти, медици, зъботехници.

Джон Атанасов Втори каза, че всички от фамилията, че гордеят с втората си родина - България

Джон Атанасов Втори каза, че всички от фамилията, че гордеят с втората си родина – България

„При връчването на голямо отличие „Мадарски конник“ за 110 години от рождението на баща ми, президентът Плевнелиев каза, че Джон Атанасов има мисията да вдъхновява младите“, продължи гостът. Той разказа накратко за гениалната идея на своя баща да създаде общ език, който устройството, наречено компютър разчита на всички човешки азбуки. До момента признанието към гения на Джон Атанасов се е проявило в 5 книги за него и един документален филм, излъчван по канадския History chanell. По повод 100-те години от рождението на компютърния създател, Бил Гейтс изпраща писмо до българския народ, което започва със „Скъпи приятели…“ и завършва с „… ние сме благодарни на Джон Атанасов като пионер на технологиите.“

От Пловдив фамилията ще замине за родното село на Джон Винсент Атанасов – ямболското Бояджик. За утре е планирана среща с Националния отбор по информатика. Маршрутът ще продължи към Търново, Шипка и накрая пак в София. На 9 октомври в 14 часа в присъствието на наследниците и транспортния министър ще бъде валидирана нова пощенска марка „110 години от рождението на Джон Атанасов“ . Гостуването на американската фамилия Атанасови е със съдействието на общобългарската фондация „Тангра“.

Leave a Comment