На 180 градуса: Димитър Греков вече е против мораториума върху земята

Няма опасност чужденци да изкупят нивите. Нали не искаме пак да се подреждаме за визи пред посолствата на ЕС, попита министърът

Димитър ГрековЗемеделският министър Димитър Греков показа тази сутрин по Нова телевизия, че в нагласата му за мораториума върху закупуването на земеделска земя от чужденци, е настъпил пълен обрат.

Комисията по външна политика в парламента отхвърли тази седмица възможността да искаме удължаване на мораториума, обяви министърът. Той посочи, че в акта за присъединяване към ЕС за България е установена забрана за сделки на чужденци със земята ни до 1 януари 2014 г. Ако поискаме тази глава от преговорите да се отвори отново, то тя може да не се затвори и до 2020 г. „Нали не искаме пак да се подреждаме за визи пред посолствата на ЕС“, попита министър Греков.

Той успокои, че няма как чужденците да се втурнат към нашите ниви, тъй като те са неатрактивни.

Първо, земята не е комасирана.

Второ, хидромелиоративните системи са в лошо състояние. А с промяната на климата те са важен фактор за атрактивността на земеделските имоти. При положение, че през юли няма паша за животните, няма как чужди животновъди да пожелаят да развъждат стопанства у нас, смята проф. Греков.

Той посочи и още една трудност пред евентуалните купувачи. Повечето арендатори имат сключени договори за ползване на земите за срок от 3-5-10 години. Докато договорите са в сила, земята не може да се продава, поясни министърът. И уточни, че до 2017-2020 г. сделки не може да има именно заради договорите.

Доскоро министър Греков поддържаше искането на няколко земеделски бранша да бъде удължен мораториумът. В края на миналата седмица обаче премиерът Пламен Орешарски застана на противоположна позиция при среща със земеделските производители. Шефът на земеделието съответно се равни с него, показа днешното интервю по Нова телевизия.

Още по темата: На 7 октомври министър Димитър Греков беше „за“ удължаване на мораториума –  Димитър Греков: МЗХ вкара в ареста шефовете на “Напоителни системи”

 

Leave a Comment