Парламентът гласува за мораториума едно правно нищо

Политиците отклоняват вниманието от най-съществените проблеми в страната – бедността и изчезването на нацията, смята доц. Атанас Семов

Атанас Семов„Народното събрание произведе вчера едно правно нищо и политическо малоумие“, заяви днес по радио Дарик доц. Атанас Семов, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет. Макар и още да е в сила, мораториумът за продажба на земя на чужденци и днес може да се заобиколи само на цената на едно кафе, поясни Семов. Срещу 2 лева всеки чужденец, било гражданин на ЕС или на държава извън общността, може да регистрира фирма и като юридическо лице да закупи земя. „Или Хасан от Турция може да поръча на братовчед си Хасан от Хасково да му закупи ниви, след като му изпрати пари“, даде пример преподавателят.

По този начин големи площи в Делиормана вече са закупени от чужди граждани, предимно турци. Много имоти в Арбанаси също са чужда собственост.

„Като член на Европейския съюз България не може да да приема актове, които противоречат на законодателството на ЕС. В него са залегнали четири основни права – право на движението на хора, на капитали, на стоки и на услуги. „Никакъв национален акт не може да противоречи на тези свободи“, подчерта Атанас Семов. За да има удължаване на мораториума за сделки със земя, България трябва да подпише нов договор за изменение на договора за членство, който пък трябва да бъде ратифициран от 27 правителства на държави членки на ЕС. Това ще се случва в продължение на минимум две години, според юристът. През това време България ще е извън ЕС и съответно ще бъде изключена от финансиращите програми.

„Вчера парламента не реши проблем, а създаде нов“, е преценката на доц. Семов. „Депутатите демонстрираха стихийност, неграмотност и пълно незачитане на европейските правила. Според юриста е възможно Европейската комисия да започне досъдебно производство срещу България още днес, нищо че вчерашното решение не е приложено. Според Атанас Семов подобно поведение е характерно за ЕК, тъй като тя действа така само в краен случай.

„До изборите за Европейски парламент през месец май 2014 г. очаквам серия от малоумия, които да отклонят вниманието на обществото от съществени проблема в страната“, каза юристът.  А те са тежкото икономическо състояние на 2 милиона българи, половината от които гладуват. И още, България е с най-много емигранти в Европа и в същото време приема най-много бежанци в рамките на ЕС. Според последния доклад на ООН, българската нация е най-бързо изчезващата в света в последните 20 години.

Още по темата: Президентът Плевнелиев за мораториума: Не мога да подкрепя действие, в което България се отмята от подписите си

Депутатите гласуваха “за” удължаване на мораториума за земята до 2020 г.

 

Leave a Comment