32% от националната земя се използва за земеделие

Дания е с най-висок дял на селскостопанска територия, най-много гори има в Швеция, а най-застроена е Малта

изорана ниваВ България 32% от земите се използват за земеделие, 43 на сто са гори, 17% са заети с пасища, а около 2 процента представляват застроени територии и други изкуствени райони. Това сочат актуалните данни на Евростат за пространствената рамка на Е-28. Според класацията на европейската статистика страната ни попада в челната десятка с най-висок дял на обработваеми земи, предаде БТА. Статистиката обаче не обхваща териториите, които се използват, а само посочва каква част от тях попадат в съответната категория.

С най-голям дял обработваема земя в общата територия е Дания, където площите за земеделие са близо половината от всички. Втора е Унгария с 47 на сто обработваеми площи, следвана от Румъния – 36%, Чехия и Полша с по 34 % и Германия с 33%. България е на едно ниво с Италия.

Швеция гори

Горите на Швеция заемат над половината ѝ територия

С най-висок дял на горите в ЕС са Швеция – 76 на сто от общата територия, Финландия 72%, Естония 61 % и други.

Според статистиката най-много земеделски и естествени пасища има в Ирландия – 67% от площта на страната, Великобритания – 40 на сто и Холандия с 38%.

Територията на Малта е най-застроена. Там около 33% от площта е покрита със

Малта

Малта е плътно застроена

сгради и други изкуствени съоръжения.На втори и трето място по застроена територия са Белгия с 13 на сто, Люксембург и Холандия с по 12%.

В рамките на Европейския съюз към 5% от територията е покрита със сгради, пътища и други изкуствени райони. Горите покриват около 40 на сто от площта на съюза, обработваемите земи заемат 25% от нея, а пасищата около 20%.

Leave a Comment