Близо 60% от българите никога не биха теглили кредит

Над 58% от българите не биха теглили кредити при никакви условия. Това показват резултатите от ново следване на Института за икономически изследвания при БАН, съобщава БТА.

Близо 60% от българите никога не биха теглили кредит

Близо 60% от българите никога не биха теглили кредит

Изследването е направено сред 1000 пълнолетни граждани през периода 1 август -10 септември 2013 г. Между две трети и три четвърти от участниците в анкетата смятат, че лихвите и таксите на банките са високи, а условията за отпускане на заеми за непрозрачни.

За да повиши доверието на потребителите в кредитните институции и да стимулира взимането на нови кредити икономическата комисия към Парламента съобщи по-рано този месец, че е подготвила пакет от промени в банковите закони, които ще улеснят взимането на кредити при по-добри условия за клиентите.

Сред предложенията на депутатите е ипотекираните жилища, които са иззети от неплатежоспособни платци, да се продават на пазарни цени, а не както е досега на цени, определяни от съдия-изпълнител.

Проектозаконът предвижда наказателната лихва при предварително погасяване на заема да бъде под процент, което на практика позволява да се реагира пазарно на банковите условия.

Leave a Comment