От 2 януари стартира приемът на документи за по-евтини горива

Производителите трябва да декларират най-напред прогнозен годишен разход на газьол

тракторОт 2 януари до 3 февруари земеделските производители могат да подадат заявления за ползването на намален акциз върху горивата. През 2014 г. ще бъдат отпуснати общо 84 млн. лв. които ще бъдат поделени между животновъди и растениевъди, които потребяват газьол в производствената си практика.

Първата стъпка към получаване на държавната помощ „Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство чрез предоставяне на ваучери за гориво” е именно с подаване на декларация в посочения срок. (Всички необходими документи – тук)

Първоначалните декларации ще се приемат в общинските земеделски дирекции. В тях фермерите трябва да заявяват прогнозни данни за годишното потребление на гориво за обработваемите площи по видове култури, брой животни и т.н. При кандидатстването производителите трябва да представят лична карта и талон за регистрация като земеделски производител.

С ваучерите за гориво земеделските стопани могат да закупят от бензиностанциите газьол. Ваучерите се използват само и единствено за получаване на газьол в литри и не се разменят срещу пари.

От началото на 2014 г. земеделските производители трябва да водят дневник по образец за изразходваното количество гориво, в който да записват предприетите агротехнически действия по обработката на почвата и/или мероприятия, свързани с отглеждането на животните.

Необходимите документи за кандидатстване могат да бъдат намерени на интернет страницата на МЗХ.

 

 

 

Leave a Comment