Вдигат осигуровките от 2014 или от 2015 г.

Осигуровките ще бъдат вдигнати от 2014 или от 2015 г. Това стана ясно при обсъждането на промените в Социално осигурителния кодекс в парламента днес. Социалният министър Хасан Адемов обясни, че се обмисля вдигане на осигурителните вноски, с цел по-добро балансиране на държавното обществено осигуряване. Това обаче щяло да се случи при икономически ръст в страната.

Вдигат осигуровките от 2014 или от 2015 г.

Вдигат осигуровките от 2014 или от 2015 г.

„Трябва да има мерки, които да стабилизират приходната част на бюджета. Световната банка съветва страната да се опита да увеличи осигурителната вноска през следващите години, когато това е благоприятно, издаде намеренията министърът. „Не казвам, че това трябва да се случи следващата година, но в условия, в които се надяваме през 2014 и 2015 година да има достатъчно сериозен ръст на икономиката, на приходите в осигурителната система да се опитаме да балансираме бюджета на ДОО постепенно дали с един или два процента“, обясни Адемов.

Той призна, че това е неблагоприятна мярка и за работниците и служителите, и за бизнеса, но по думите му ако искаме да се стабилизира бюджетът на ДОО, няма как да се мине без тези мерки. Досега предприетите мерки са били в посока намаляване на приходите и увеличаване на разходите и сега резултатът е ясен – дефицит в системата, уточни Адемов.

Leave a Comment