Бунт заради тютюна, министърът уреди изкупуването му до март

Догодина ще има Регистър както на производителите, така и на търговците в тютюневия бранш

работнички събират тютюнДо края на февруари 2014 г. ще се изкупи тютюнът от тазгодишната реколта. Това съобщи след среща с търговци и производители министър Димитър Греков. Той посочи, че тази година изкупната кампания се е забавила заради неблагоприятни климатични условия. „Ако тютюнът се опакова при тези високи температури и влажност, той става негоден за обработка“, поясни той.

Още от края на ноември започна да назрява недоволство сред производителите на тютюн заради пасивното отношение на търговците. Малко преди срещата в министерството кметът на Неделино Стоян Беширов предупреди пред БНР, че ако изкупната кампания за тютюна не започне до 10 януари, производителите са готови за бунт. Той обясни, че само в общината, която управлява, стоят към 100 тона листа, а производителите нямат пари да посрещнат идващите празници. Беширов каза още, че трябва да има минимални изкупни цени на тютюна в България, тъй като често пъти фирмите го изкупуват на „смешно ниски цени“.

На срещата с изкупвачите министър Греков получи уверението на фирмите, че всички земеделски стопани ще получат парите си от 3 до 10 дни след предаване на продукцията и призова фирмите да забързат темповете по изкупуване на вече готовата продукция.

Министърът обяви още, че през 2014 г. предстои да се направят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия и да се разработи Регистър на производителите и изкупвачите на тютюн, които да гарантират коректност и стабилност в сектора. „С това, което е направено през последните години, липсва яснота както за засетите площи, така и за произведения тютюн, а също и за количествата нужни на пазара. Крайно необходимо е да внесем нужната яснота за всички страни в този процес“, категоричен бе министър Греков.

Зам.-министър Бюрхан Абазов обясни, че е създадена работна група за промени в Закона, като целта е да се ограничи сивият сектор при търговията с тютюн.

Leave a Comment