Стопанската фауна в Пловдивско расте с 4000 овце, 1000 крави, патици и зайци

Най-големият овчарник ще е в Съединение, варненска фирма ще вдига преприятие за преработка на риба в Брезово

Животновъди от Пловдивска област имат намерение да увеличат броя на отглежданите животни с общо 4000 овце, 1070 крави, 80 000 патици и 2000 свине. Това показват инвестиционните намерения, регистрирани в Министерството на околната среда и водите. Част от тях вече са изпълнени, други ще се приложат през 2014 година.

В Съединение ще се изгражда най-големият овчарник – за 2000 овце. Инвеститор е „Агрофууд консулт“ЕООД със собственик и управител Ива Йорданова. В Брезово вече се отглежда стадо от 1000 овце на „Гранд Агро“. Другите овцеферми, където ще има между 150 и 250 животни са на физически лица и са в селата Дъбене, Строево, Иганово и в град Брезово (Антон Троев).

ферма за кравиНай-малката нова кравеферма за 20 животни ще е на Веселин Петров и ще е в землището на Раковски. В село Христо Даново ще се изгражда краварник за 50 животни. Още шест ферми с по 100 и по 200 крави ще има в селата Мулдава (две), Леново, Маноле и в град Клисура (две инвестиционни намерения).

 

Стопанство за 100 телета ще създаде в Михилци Янко Чолаков от Сопот.

Регистрираната в Карлово фирма „Мати“ЕООД възнамерява да построи стопанство за угояване на 80 000 патици годишно в село Каравелово.

В Голям Чардак е планирана ферма за отглеждане на 2000 прасета. Инвеститор е Ганка Салчева.

Красимира Консулова има намерение да създаде в землището на село Трилистник ферма зазайцеферма отглеждане и клане на зайци. Тя ще е в близост до птицекомбинатите на селото.

ЕТ „Ангелов – Иван Ангелов“ планира разширяване на птицефермата си за кокошки носачки в Цалапица чрез закупуване на технологично оборудване и населяване на съществуваща производствена сграда с 39 700 броя подрастващи птици. ЕТ „Андип 92“ също е обявил намерение за увеличаване на капацитета на фермата в Асеновград от 150 000 на 300 000 броя носачки.

„Геома-Г“ООД на Петя Радкова и Георги Шишков смята да изгражда садково стопанство в язовир 4 в землището на Брезово. В Клисура пък варненската „Еко интер енерджи“ ще създава стопанство за производство на аквакултури, включително риба, а също така и рибопреработвателно предприятие.

Това са инвестиционните намерение в сферата на животновъдството в Пловдивска област. Все още не са оповестени данни дали няма намаляване на съществуващите стада.

 

 

Leave a Comment