Агро инвестиции: Орехова градина край Перущица и над 30 стопанства с капково

Масиви с круши, рози, череши, кайсии и праскови се засаждат в областта

Най-масовата инвестиция, избрана от земеделските производители през 2013 и 2014 година, е капковото напояване. Това се вижда от регистрите на Министерството на околната среда и водите. През 2013 година само в капково напояванеПловдивска област 33 фермери са обявили намерение да инсталират в насажденията си – предимно овощни градини и лозя, поливни мрежи за капково захранване на растенията. Почти няма производител, който да инвестира в създаване на ново насаждение без да е предвидил този начин на напояване към него. Все по-сухият климат и разбитите поливни съоръжения на „Напоителни системи“ показват, че без капково напояване земеделието е невъзможно. От няколко зеленчукови градини също са обявили намерение за изграждане на капкови системи.

Сред интересните намерения е създаването на орехов масив край Перущица. Той ще е 105 декара и към него е предвидена система за капково напояване. Инвестицията е на A&ВС EООД – Пловдив.

насаждение с орехи14 декара крушева градина с капково в Цалапица е сред интересните предложения. От 150 000 декара до 1990 г., в момента насажденията с круши в страната са малко над 1000 декара. Вкусните плодове са предимно от внос.

Две нови градини с рози ще има в землищата на Зелениково и Розино. Инвеститори са „Български етерично-маслени растения“ЕООД и „Еко мийт тотал“ООД.

Вила „Юстина“ – една от най-новите винарски изби в страната, ще оборудва с капково напояване собствените си лозя. Друга винарска фамилия – Ямантиеви, също е предвидила капкови системи в лозята си край Цапалица.

В Брестовица Иван Андонов ще създава насаждение с кайсии.

„Живкови“ ООД възнамеряват да модернизират зеленчуковото си стопанство с капково напояване. Работливата фамилия ще създаде и черешова градина със същата поливна система.

Нова биологична градина с ябълки, заедно с капково напояване, ще засажда в землището на Калековец Калоян Кънчев, син на единия от съдружниците в строителната компания „Сиенит“.

За капково напояване е помислил и кметът на Кричим Атанас Калчев. Общината предвижда изграждане на пет водоизточника за оросяване на зелените площи в града, както и на стадиона.

Leave a Comment