Няма изгледи за увеличаване на цената на хляба и олиото през 2014 г.

Няма изгледи за увеличаване на цената на хляба и олиото през 2014 г. Това заявява Борис Ангелов, управител на брокерската къща „Монтана“ пред „Стандарт“.

Няма изгледи за увеличаване на цената на хляба и олиото през 2014 г.

Няма изгледи за увеличаване на цената на хляба и олиото през 2014 г.

Според експерта след Нова година производителите пробват да покачат цената на пшеницата, като искат по 350 – 360 лв. тон при досегашни 320 – 330 лв. Още не се знае реакцията на купувачите, но дори и да приемат това поскъпване, то не може да доведе до увеличение на хляба. У нас са произведени 5 млн. тона зърно, които са достатъчни за изхранване на населението, а част от тях – и за износ, заявява Ангелов.

В световен мащаб, вместо очакваните 670 – 680 млн. тона, са произведени над 710 млн. тона. Увеличават зърненото си производство и Русия – с над 50 млн. тона, и Украйна – с над 30 млн. т. Към тези страни се насочват големи потребители като Египет, Китай, Турция. Родните зърнопроизводители изнасят предимно в Гърция и по Дунав към Централна Европа.

В момента на борсата няма предлагане на ечемик, ръж и овес. Заради намалялото търсене производителите загърбват тези култури.

Няма опасност от повишаване на цената и на олиото. На дребно тя се върти около 2 лв. за литър. У нас са произведени около 1 млн. тона слънчоглед, но в момента на борсата в Монтана няма оферти за търсене. Цената за тон остава 600 лв.
Производители опитват да вдигнат цената и на царевицата, която в момента е 250 – 300 лв. за тон. Премахването на ДДС ще направи тази продукция доста изгодна за износ.

Leave a Comment