Най-много румънци и българи имат собствени жилища, най-безимотни са в Швейцария

Най-много еднофамилни къщи има в Хърватия, Словения и Унгария

ПловдивГражданите на Румъния и България притежават най-много собствени жилища, необременени от ипотека или заем, по данни на Евростат. 97% от румънците и 95 на сто от българите живеят под свой покрив. Затова точно у нас и при съседката е най-нисък процента на хората, които живеят под наем. Повече от половината от населението на всяка държава-членка на Европейския съюз обитава собствени жилища. Това показва анализ на Евростат за типа и статута на жилищата в Общността за 2011 г., но приключил едва сега, съобщи Dnes.bg.

На другия полюс са гражданите на Швейцария, където 56% от хора живеят на свободен наем. В една от най-богатите държави на континента делът на наемателите значително надхвърля дела на собствениците на жилища.

Други страни, където значителен процент на хората живеят на свободен наем, е отбелязан в Германия (около 30%), Дания, Холандия и Швеция (по около 25%).

В Швеция около 66% от гражданите обитават жилища с ипотека или заем. Така е и с хората в Норвегия и Исландия (около 63 на сто), Холандия (60 на сто), Дания (52 на сто) и други.

Швеция, Швейцария, Норвегия и Холандия са и страните от ЕС с най-нисък дял на хората, обитаващи собствено жилище без тежести на ипотека или заем – между 5 и 10 на сто.

Около 40% от населението на ЕС обитава апартаменти, 35% живее в еднофамилни къщи и 25 на сто обитава двуфамилни къщи, информира Евростат.

Делът на хората, които обитават апартаменти е най-висок в Испания, Латвия и Естония – по около 65%. За България процентът е около 47 на сто, като българите са притежавали над 2,5 млн. жилища в градовете и близо 1,3 млн. жилища в селата. Най-много хората обитават еднофамилни къщи в Хърватия – 71%, Словения – 66%, Унгария – 64%, Румъния и Дания – по около 60%.

По друг показател за качеството на жилището – наличието на елементарни санитарни условия – около 38 на сто от румънците и 25 на сто от българите не притежават вътрешна тоалетна в жилището при среден показател за ЕС от 3 на сто. Освен това 36% от румънците и 15% от българите не притежават в жилището си вана или душ. В Испания, Холандия, Швеция и Великобритания подобни жилищни проблеми практически са сведени до нулата.

Криминално посегателство, кражби или вандализъм срещу жилището са били възприемани като проблем средно от 14 на сто от европейците. За България този показател е 27 на сто, Великобритания и Гърция – по 20 на сто, Холандия – 18 на сто, Румъния – 16 на сто.

Най-висок риск от загубване на жилището поради изпадане в бедност е отбелязан в Румъния – 53% от населението, Унгария (40%), България и Латвия (по 35%).

Leave a Comment