Петима пчелари с горчивите истини за бранша при министъра

Трябва да има обединение, но то да не обслужва монополни структури и да не е казионно, заявиха представители на четири местни сдружения

пчелар

Пет пчелари, представители на четири местни сдружения, запознаха вчера министър Димитър Греков и негови експерти със състоянието на бранша и с нуждата да бъдат представлявани пред управляващите от хора, които не обслужват монополните интереси в бранша. Сред тях имаше представители и на пловдивското общинско сдружение „Акация 1899“.

Пчеларите са разцепени в 11 организации, като те не признават правото на нито една от тях да води преговори с властта от името на всички в страната. „Знаем, че е крайно време

да направим общо национално обединение.

Но поискахме от министър Димитър Греков право на избор“, обясниха от „Акаци 1899“. За целта трябва да отпадне чл. 5 от Проектозакона за пчеларството. Той гласи, че браншът ще се представлява от една единствена национална организация.

На 7 февруари, когато в Плевен се открива традиционното пчеларско изложение, се събират председателите на 11-те организации. В дните на изложбата на мед, те ще се опитат да създадат обща структура. Проблемът е в това, че браншът като цяло е недоволен от работата на председателите и малко или повече си е оттеглил доверието от тях.

Производителите на мед искат да разполагат с възможността да създадат

втора национална организация, в случай, че не одобрят състава на ръководството,

което ще се избере в Плевен. Възможност за това може да има на международното пчеларско изложение „Светът на пчелите“ в дните на селскостопанската изложба Агра в Международния панаир в Пловдив от 4 до 8 март.

„Искаме истинските ни проблеми да бъдат сложени на масата, да се обсъждат и да се решават, така че да са в интерес на практикуващите пчелари, а не на определени структури“, посочиха от пловдивското сдружение, което е сред най-активните в страната.

Пчеларите имат много

забележки към новата Национална пчеларска програма,

която ще се прилага три години. В продължение на час и половина вчера, те са споделили критиките си към нея с министъра и присъстващите експерти.

Един от сериозните недостатъци на пчеларската програма е, че отпуска 470 000 лева за закупуване на нови кошери и 700 000 лева – за отводки. Цените на кошерите и отводките са приблизително еднакви. Това означава, че и сумите по двете пера трябва да са изравнени. „Няма логика да се дават почти два пъти повече пари за нови пчелни семейства, ако няма кошери, в които да се настанят“, обясниха производителите на мед.

Във връзка с темата за отводките, пчеларите са обърнали внимание на министъра, че в страната

производството на отводки и пчелни майки е монополизирано.

Има само една развъдна асоциация, която определя цените и акумулира държавните помощи. Редовите пчелари нямат право по закон да продават отводки, което е абсурдно. „Все едно на овцевъдите да е наложена забрана да продават агнетата“, дали пример на министъра пчеларите.

Проф. Греков обещал, че ще се обмисли възможността за освобождаване на пазара на отводките, а също и за създаване на конкурентна организация за производство на отводки и пчелни майки.

„Тази дейност трябва да се разшири, тъй като в Европа вече има остра необходимост от нови пчелни семейства. В последните години смъртността при полезните насекоми се е увеличила рязко. Според най-новите проучвания Старият континент се нуждае от 14 милиона нови пчелни семейства, за да има нормално опрашване в природата и в земеделието“, обясниха от „Акация 1899“. Това дава възможност на българските производители на отводки да захранят европейските пчелари с наши семейства.

„Отпусната по Националната пчеларска програма сума за борба с вароатозата – 2.1 милиона лева, ще остане неоползотворена, според бранша.

Лекарствата, субсидирани от държавата, не действат

срещу акара, а освен това са и скъпи. Пчеларите съфинансират закупуването им с 50 и с 30%.

Пчеларската програма е определила, че ще се финансира закупуването на кошери с определени размери. Бедата е в това, че точно този тип кошери, който напоследък се търси най-много – по модела на Гърдев, е изключен от финансиране, посочиха друга забележка пловдивските пчелари.

 

В края на срещата в министерството, проф. Греков е заявил, че вратите му са отворени и за следващи разговори с пчеларите. За съжаление обаче приетата вече Национална пчеларска програма ще може да се промени едва след три години. От „Акация 1899“ са поканили министъра да посети международното изложение „Светът на пчелите“ в Пловдив.  

Leave a Comment