7 февруари: Би Би Си започва да излъчва предавания на български език

На  7 февруари 1940 г. Би Би Си започва да излъчва предавания и на български език. 65 години по-късно българската секция е закрита.

Много хора започват да слушат новините на Би Би Си на български като алтернатива на официалната пропаганда. Това продължава и в годините на Студената война, когато Би Би Си предоставя балансирана и безпристрастна информация за събитията в света и в България.

Буш Хаус - сградата, където се намираше българската секция на Би Би Си

Буш Хаус – сградата, където се намираше българската секция на Би Би Си

По това време в Българската редакция работи известният писател-дисидент Георги Марков, убит през 1978. В ефира на Би Би Си звучеше и гласът на Петър Увалиев.
След 1989 година Българската редакция откри свое кореспондентско бюро в София, където предаванията на Световните служби на Би Би Си могат все още да бъдат чути 24 часа в денонощието на УКВ 91 МХц, но само на английски език.

Българската редакция имаше повече от 30 партньори в цялата страна.
Сътрудничеството с Българското национално радио осигури на Българската редакция аудитория от 6.9% /измерванията на НЦИОМ от юли 2004/ в цялата страна.
През лятото на 2004 програмите на Би Би Си започнаха да звучат и в ефира на Радио Нова Европа в повечето големи градове на страната.

Българската редакция имаше 8 предавания дневно от понеделник до петък и по 3 в събота и неделя. Нашите програми съдържаха предимно новини от света на политиката, бизнеса и спорта, анализи, репортажи и прогнози.

Би Би Си

Би Би Си

Би Би Си има най-голямата кореспондентска мрежа в света, а за събития, свързани с България за Българската редакция предаваха журналисти от най-важните точки в света.
През годините след 1989 Българската редакция представяше най-добрите практики от света на политиката и бизнеса по балансиран и безпристрастен начин, с което извоюва доверието на много хора и колеги в България.

Материалите ни бяха често цитирани от българските електронни и печатни медии.
Особено силно впечатление направиха нашите интервюта и анализи, свързани с разследванията на програма Панорама на Би Би Си за корупцията в Международния олимпийски комитет, в резултат на които от редовете му беше изключен българският член на организацията.

Разследване на Българската редакция спря незаконна сделка за имот в центъра на София на едно от българските правителства.
Интервютата и анализите на Българската редакция оставиха своя отпечатък върху процеса на демократизация на България през годините от 1989 до 2005.

Буш хаус - сградата, където се намираше българската секция на Би Би Си

Буш хаус – сградата, където се намираше българската секция на Би Би Си

Извън света на политиката и икономиката Би Би Си излъчваше забавни предавания – Поп-шоу в събота и младежкото предаване Мегачас в неделя с най-новата музика от Великобритания и света. И двете предавания се ползваха с голям успех особено сред по-младите ни слушатели.

Всички журналисти в Българската редакция на Би Би Си работеха по високите стандарти на корпорацията, която има репутацията на най-обективната и точна електронна медия в света.
Решението на ръководството на ББС за затваряне на 10 езикови секции беше взето в резултат от новата международна обстановка.

Leave a Comment