11.5% още не са решили за кого да гласуват на евроизборите

Първа политическа сила е БСП, следвана от ГЕРБ, трета се очертава „България без цензура“

11.5% от избирателите са решили да гласуват на изборите за Европейски парламент, но не са  определили за кого точно. Това се вижда от проучване на обществено-политическите нагласи през февруари на Института за модерна политика (ИМП), съобщава bTV.

избориАко изборите за ЕП бяха днес, избирателите биха гласували предимно за БСП – 18.8%. Следват ГЕРБ с 18 на сто, България без цензура-ВМРО-ЗНС – 8.0%, ДПС – 4.3%, АБВ – 3.9%, Реформаторски блок – 3.6%, Атака – 3.0%, НФСБ – 1.2 на сто.  Анкетата регистрира лека преднина за социалистите спрямо бившите управляващи от партията на Бойко Борисов. От ИМП констатират, че на този етап се наблюдава по-скоро „позиционна война“, отколкото отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ.

От останалите политически сили отчетлива тенденция на растеж вече в няколко поредни проучвания се регистрира за политическия съюз България без цензура-ВМРО-ЗНС. Делът на анкетираните, заявяващи подкрепа за тази политическа конфигурация възлиза на 8% (за сравнение – по данни на ИМП, тя е била на нива 5.6% през януари 2014-а и 5% през декември миналата година). Към момента данните отреждат на този нов политически съюз не само статута на най-голяма извънпарламентарна сила, но и на трета политическа сила след БСП и ГЕРБ.

Leave a Comment