Първите в света геотермални оранжерии ще са в Ягодово, Ветрен и Пловдив

Изграждането им ще е с 25% по-евтино в сравнение с класическите обекти, сочат сметките на строителя „Полимекс“
Старите стоманено-стъклени съоръжения могат да се реконструират, така че единствено с циркулиращата по билото им вода, да са топли през зимата и хладни през лятото
Димитрис Депес от Геотерники представи изобретението на Агра 2014

Димитрис Депес от Геотерники представи изобретението на Агра 2014

Вече има български клиенти за една от световните новости, показани на изложбата Агра 2014– геотермалната оранжерия. „Подготвяме оферти за двама наши партньори от с. Ягодово, пловдивско и с. Ветрен, община Септември“, съобщи управителят на Полимекс София Георги Христов.

В Ягодово фирмата ще изгражда върху 1.5 дка новия тип геотермална оранжерия. Освен това оранжерийният производител е поискал от Полимекс София да реконструира съществуващи 5 дка оранжерии, така че обновявайки покривите им, и те да станат геотермални.

За Ветрен намеренията са сходни, макар и с друг мащаб – изграждане на 18 дка нови геотермални оранжерии и реконструкция на 15 дка налични.

Отделно от това Полимекс ще изгради и собствена оранжерия върху един декар. Тя ще е като реално действащ модел на световното изобретение и ще се намира в базата на фирмата в Пловдив. Тя ще е готова до два месеца. Полимекс София е официален представител на автора на изобретението – гръцката фирма Геотерники. На Агра 2014 бе световната премиера на патентованото чудо.

Геотермалната оранжерия наистина е интелигентно изобретение, което ползва качествата на водата, но този път като средство за отопление през зимата и охлаждане през лятото. Технологията е свързана още със създаване на по-високо налягане и отглеждане на растенията в среда, богата на въглероден диоксид, повишен по естествен начин.

Водата е обикновена, сондажна и циркулира по билото на оранжериите. При минус 15 градуса навън, тя осигурява 7 градуса вътре в палатките без друг източник на топлина. През лятото пък при 40 градуса навън същата вода предпазва растенията от претопляне, отпимизирайки температурата вътре на 25-28 градуса. Уникалното в геотермалната оранжерия е в това, което се случва между пластовете полиетилен (или стъкло) при движението на водата по покрива.

„Един от сериозните плюсове на геотермалната оранжерия е, че изграждането ѝ излиза с 25% по-евтино в сравнение със създаването на класическа оранжерия“, посочи Георги Христов.

В крайна сметка имаме технология, която от една страна води до по-високи добиви, а от друга съкращава разходите за енергия в процеса на отглеждане на продукция, обобщи управителят.

„У нас има доста стоманено-стъклени оранжерии на 40-50 години, които могат да се реконструират и да заработят като геотермални. Ако собствениците им са готови да приложат изобретението, ще направят разумен избор“, е мнението на Георги Христов.

Още по темата: Геотермална оранжерия поддържа 7 градуса през зимата и 25 през лятото единствено с вода

 

Leave a Comment