До 21 април ще текат проверките на Агенцията по храните в Пловдив, засега не са открити нарушения
До 21 април ще продължат масираните проверки на Инспекцията по храните в Пловдив във връзка с великденските празници. В проверките са ангажирани всички 72-ма регионални служители на Отдел „Контрол на храните”. Акцентът е върху традиционните храни, които се консумират за великденските празници – яйца, агнешко месо, козунаци, боите за яйца, пресните плодове и зеленчуци. Това е заявил д-р Иван Шиков, и.д. директор на местната структура на Агенцията по храните.
По думите му по отношение на влаганите добавки при производството на козунаци на този етап няма констатирани нарушения. Не са открити и бои за яйца с неразрешени оцветители. Не само заради Великден, но и по задължителен мониторинг се следи за остатъчни количества нитрати, пестициди и тежки метали при някои зеленчуци. Вече са взети проби от марули – български и внос от Гърция, както и от спанак. Част от пробите още се обработват, а тези, които са готови, не са показали отклонения от допустимото.
На стриктен контрол се подлагат магазините за продажба на месо, както и пазарите за живи животни в Раковски, Калояново, Стамболийски и Кричим. До момента не са установени нарушения при нито един от продуктите. При евентуални злоупотреби законоустановените санкции в различните случаи варират от 1000 до 5000 лв.
Няколко дни преди и след Великден инспектори ще дежурят нонстоп по график и ще могат да реагират веднага, след подаден сигнал за нередности. Сигнали се приемат на горещия телефон на БАБХ – 0 700 12 2990 700 12 299, на регионалния – 032/ 62 62 55032/ 62 62 55, писмено или на място на бул. „Марица” 86 (бившата ветеринарна лечебница зад Четвъртък пазара).
До момента седмина доброволци са изявили желание да обикалят търговската мрежа като тайни клиенти и да подсказват на инспекторите къде има нередности и хранителни стоки с изтекъл срок на годност.
Специалистите припомнят стар изпитан трик, с който се разбира дали месото е прясно, или е било замразявано. При натиск на мръвката с пръста, ако месото потъне и не се върне, а остане там, докъдето е било натиснато, значи е било замразявано.