До 21 април ще текат проверките на Агенцията по храните в Пловдив, засега не са открити нарушения

До 21 април ще продължат масираните проверки на Инспекцията по храните в Пловдив във връзка с великденските празници. В проверките са ангажирани всички 72-ма регионални служители на Отдел „Контрол на храните”. Акцентът е върху традиционните храни, които се консумират за великденските празници – яйца, агнешко месо, козунаци, боите за яйца, пресните плодове и зеленчуци. Това е заявил д-р Иван Шиков, и.д. директор на местната структура на Агенцията по храните.

До 21 април ще текат проверките на Агенцията по храните в Пловдив

До 21 април ще текат проверките на Агенцията по храните в Пловдив

По думите му по отношение на влаганите добавки при производството на козунаци на този етап няма констатирани нарушения. Не са открити и бои за яйца с неразрешени оцветители. Не само заради Великден, но и по задължителен мониторинг се следи за остатъчни количества нитрати, пестициди и тежки метали при някои зеленчуци. Вече са взети проби от марули – български и внос от Гърция, както и от спанак. Част от пробите още се обработват, а тези, които са готови, не са показали отклонения от допустимото.

На стриктен контрол се подлагат магазините за продажба на месо, както и пазарите за живи животни в Раковски, Калояново, Стамболийски и Кричим. До момента не са установени нарушения при нито един от продуктите. При евентуални злоупотреби законоустановените санкции в различните случаи варират от 1000 до 5000 лв.

Няколко дни преди и след Великден инспектори ще дежурят нонстоп по график и ще могат да реагират веднага, след подаден сигнал за нередности. Сигнали се приемат на горещия телефон на БАБХ – 0 700 12 2990 700 12 299, на регионалния – 032/ 62 62 55032/ 62 62 55, писмено или на място на бул. „Марица” 86 (бившата ветеринарна лечебница зад Четвъртък пазара).

До момента седмина доброволци са изявили желание да обикалят търговската мрежа като тайни клиенти и да подсказват на инспекторите къде има нередности и хранителни стоки с изтекъл срок на годност.

Специалистите припомнят стар изпитан трик, с който се разбира дали месото е прясно, или е било замразявано. При натиск на мръвката с пръста, ако месото потъне и не се върне, а остане там, докъдето е било натиснато, значи е било замразявано.

Leave a Comment