Само 7,6% от българите одобряват работата на парламента

Работата на 42-то Народно събрание се оценява положително само от 7,6% от българите, а 44,1% дават категорично отрицателна оценка на парламентарната институция. Това показват резултатите от проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 1 -12 април 2014 г. Според него отрицателна оценка 37,5% дават отрицателна оценка и на президента.

Само 7,6% от българите одобряват работата на парламента

Само 7,6% от българите одобряват работата на парламента

Сред причините за ниското одобрение на работата на Народното събрание традиционно трябва да се изтъкне обстоятелството, че парламентът е най-прозрачната публична институция, чиято всекидневна работа е непрекъснато под светлината на прожекторите. Това във висока степен стимулира обществената критика спрямо лоши практики и фокусира хроничното недоволство от партийно-политическата система върху законодателната власт. Парламентът е естествената арена на партийните борби, които традиционно срещат неодобрение и скептицизъм от избирателите.

Нивата на одобрение и неодобрение на работата на Министерския съвет са сходни с тези по отношение на президентската институция и значително по-добри от данните за парламента. Данните от проучването сочат, че дейността на правителството на Пламен Орешарски получава одобрението на 16,9% от аткетираните, докато 40,3% дават отрицателна оценка.

Leave a Comment